• 瀏覽: 3,566
  • 回覆: 60
https://news.xfastest.com/intel/ ... 擁有多達4096個核心,16gb-v/

會否係intel自家10nm甚至7nm呢?

係就好

以現時GPU極度嚴重短缺,N卡炒貴逾倍,intel拯救機迷!

2021年3月
intel tiger lake虎虎生威!
intel rocket lake火箭飛升!
與qualcomm打擊毒果 / AMD / TSMC台毒!
有中國,有intel,世界才有奧運,才有希望!
熱賣及精選
Intel品牌GPU=💩

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-2-27 11:39 發表

Intel品牌GPU=💩
高階或者不能與N卡比

但至少可解決中階的短缺

2021年3月
引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-27 12:16 PM 發表

高階或者不能與N卡比

但至少可解決中階的短缺
要睇好多樣嘢

到產品出來售賣的價錢, 產品效能, 軟件對此產品嘅support等等!

是但一樣嘢做唔到, 都很難 打入現有市場!

intel自己10nm製程都未能完全量產, 重要期望7nm?

到推出的時候 可以完全量產到10nm已經係很好啦!

都唔好講人哋已經量產5nm了!
apple m1晶片 已經係去到5nm製造!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-27 04:04 PM 發表

intel自己10nm製程都未能完全量產, 重要期望7nm?

到推出的時候 可以完全量產到10nm已經係很好啦!

都唔好講人哋已經量產5nm了!
apple m1晶片 已經係去到5nm製造!
intel自己衰姐,明明晶片起家,仲要稱霸巿場成廿幾年,居然可以玩到技術比人拋離,佢地果班管理層正宗天價廢人

引用:
原帖由 louie186 於 2021-2-27 04:11 PM 發表

intel自己衰姐,明明晶片起家,仲要稱霸巿場成廿幾年,居然可以玩到技術比人拋離,佢地果班管理層正宗天價廢人
呢啲咪叫做成也晶片敗也晶片囉! 過往intel 唧牙膏太多了!
由intel i7-2600至i7-7700 都停留喺四核八線, 技術沒有大躍進, 諗住可以 一廠獨大, 點知比其他廠彎道超車, 依家想追就唔係咁易啦!

依家 就連機站用嘅晶片 都邁向7納米了, 你仲係 維持喺 10至14納米 , 真係唔識講 。
講到尾都係intel自己 嘅問題!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-27 04:14 PM 發表

呢啲咪叫做成也晶片敗也晶片囉! 過往intel 唧牙膏太多了!
由intel i7-2600至i7-7700 都停留喺四核八線, 技術沒有大躍進, 諗住可以 一廠獨大, 點知比其他廠彎道超車, 依家想追就唔係咁易啦!

依家 就連機站用嘅晶片 都邁向7納米了, 你仲係 維持喺 10至14納米 , 真係唔識講 。
危機意識差,受機制影響反應慢
覺得自己地位穩,將資源分散去其他領域,10nm出現都無反應,7nm出現先開始集中返資源,但人地5nm都黎緊,仲要AMD拎住pcie5果d新技術都未show出黎,對intel真係幾失望

引用:
原帖由 louie186 於 2021-2-27 04:28 PM 發表

危機意識差,受機制影響反應慢
覺得自己地位穩,將資源分散去其他領域,10nm出現都無反應,7nm出現先開始集中返資源,但人地5nm都黎緊,仲要AMD拎住pcie5果d新技術都未show出黎,對intel真係幾失望
台積電已經開始試行緊三納米了!
分分鐘intel未做到7納米量產, 台積電已經行緊三納米啦!

只可以說有咁耐風流就有咁耐折墮!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-27 04:14 PM 發表

其實唔係amd超了intel車. 是tsmc超了intel車.

intel即使製程工藝失敗落後都還想保住晶片廠生意. amd直情保唔住.
兩個都輸給tsmc, 但其實amd比intel更失敗.

申利:兩個我都唔撐.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-2-27 05:05 PM 發表

其實唔係amd超了intel車. 是tsmc超了intel車.

intel即使製程工藝失敗落後都還想保住晶片廠生意. amd直情保唔住.
其實amd比intel更失敗.

申利:兩個我都唔撐.
其實如果只係 晶片設計amd一早已經領先intel, amd係第一家x86 格式 一晶原行多核心嘅cpu廠, amd係 第一家 用64 bit CPU 用於pc主機上!
但因為過往製作嘅技術不及於intel 所以未能發揮到amd的真正實力, 但係 amd將 製作 外判畀代工廠後 他 的實力就展現出來。

我唔係話 intel做一定差,過往intel亦都做到很好嘅嘢, 但係intel 自己貪勝不知輸 導致今日 局面 !

我都係以事論事 都沒有幫邊一家講說話!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-27 05:11 PM 發表

其實如果只係 晶片設計amd一早已經領先intel, amd係第一家x86 格式 一晶原行多核心嘅cpu廠, amd係 第一家 用64 bit CPU 用於pc主機上!
但因為過往製作嘅技術不及於intel 所以未能發揮到amd的真正實力, 但係 amd將 製作 外判畀代工廠後 他 的實力就展現出來。

我唔係話 intel做一定差,過往intel亦都做到很好嘅嘢, 但係intel 自己貪勝不知 ...
晶片設計方面, amd似乎成日都傾向提高規格. 然後intel就跟上, 但當intel追上同一規格時, 往往性能又好過amd, idle電壓、ram controller兼容性等等各方面都比amd設計好.
現在intel追不到amd的方面, 似乎都是因為14nm死症, 而不是cpu設計. 14nm放太多核, 行到都太食電.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-2-27 05:32 PM 發表

晶片設計方面, amd似乎成日都傾向提高規格. 然後intel就跟上, 但當intel追上同一規格時, 往往性能又好過amd, idle電壓、ram controller兼容性等等各方面都比amd設計好.
現在intel追不到amd的方面, 似乎都是因為14nm死症, 而不是cpu設計. 14nm放太多核, 行到都太食電.
呢啲咪就係amd個製作製程上不及intel嘅情況導致㗎囉!
至於講到 ram, 以前 所有ram廠都係已intel格式來製造ram, Amd係要以人哋格式嘅ram來運行自己cpu, 所以效能追唔上人哋! 其後 到amd ryzen cpu的出現, 用上自己格式嘅ram, 效能升幅大家有目共睹。

當年intel去到32納米, amd仲係45納米, 所以intel 可以 用同一個技術層面上都可以壓制住amd。

但依家相反製作 製程上 不能壓制amd, 所以要 Intel 失去咗 優勢!

再補充多樣嘢呀, 在以前啲軟件開發商都已經intel cpu的指令集  優化來開發 , 所以 就算amd做到同一規格嘅cpu 效能上永遠都不及intel, 但amd後來 幫遊戲機 客製化cpu後, 很多遊戲軟件廠商為求 進入遊戲機市場, 都改用amd cpu的指令集作優化, 亦都係令intel嘅優勢進一步大減嘅原因。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-27 05:36 PM 發表

呢啲咪就係amd個製作製程上不及intel嘅情況導致㗎囉!
至於講到 ram, 以前 所有ram廠都已經intel格式來製造ram, Amd係要以人哋格式嘅ram來運行自己cpu, 所以效能追唔上人哋! 其後 到amd ryzen cpu的出現, 用上自己格式嘅ram, 效能升幅大家有目共睹。

當年intel去到32納米, amd仲係45納米, 所以intel 可以 用同一個技術層面上都可以壓 ...
ram 本身有JEDEC 標準. 但 amd 都相對比較多問題.
而且, 既然有intel 格式, 咁amd咪可以兼容埋囉, 客人少一些麻煩, 只會對amd產品更滿意.

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-27 16:01 發表

要睇好多樣嘢

到產品出來售賣的價錢, 產品效能, 軟件對此產品嘅support等等!

是但一樣嘢做唔到, 都很難 打入現有市場!
所以,而家係intel重投獨立GPU的最佳時機

其他廠又缺又貴。intel得以藉此上位!

之前虛幣低水果時?N卡咁平,冇人理intel!

2021年3月
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]