• 瀏覽: 2,692
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
上次我同位喺美國的「完師兄」說起想自學進修電腦。他提議我研究晶體管。跟著新年假期又忘記左。

今晚有些時間又研究研究,唔指有冇師兄師姐指教一下

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
晶體管 transistors? 研究乜方面?

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-2-27 05:54 AM 發表

樓主可能想研究cpu入面有幾多粒晶體管

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-2-27 05:54 AM 發表

我上網見到分base emiter 同collector, 暫時未知係乜,今晚再研究一下

引用:
原帖由 KPT 於 2021-2-27 07:34 PM 發表

樓主可能想研究cpu入面有幾多粒晶體管
未有咁勁,一步步黎

如果睇唔明CBE三極管的原理,首先要明白二極管單向導電的特性,這裡有動畫解釋電路原理。
https://kknews.cc/education/gjzr2qe.html

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-2-27 08:43 PM 發表

我上網見到分base emiter 同collector, 暫時未知係乜,今晚再研究一下
有開關來水去水,你諗吓呢個比喻
你係想學low level果邊嘅device physics,定高一層嘅circuits先?

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-2-27 08:44 PM 發表

未有咁勁,一步步黎
呢個唔洗學,資料有得搵,個個product同generation都唔同,通常product announcement時啲marketing info會提及

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KPT 於 2021-2-27 10:20 PM 發表

如果睇唔明CBE三極管的原理,首先要明白二極管單向導電的特性,這裡有動畫解釋電路原理。
https://kknews.cc/education/gjzr2qe.html
多謝師兄,剛剛巡完樓而家坐低睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-2-27 10:40 PM 發表

有開關來水去水,你諗吓呢個比喻
你係想學low level果邊嘅device physics,定高一層嘅circuits先?
那樣有用些?

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-2-28 02:03 AM 發表

那樣有用些?
樣樣都有用,視乎你想做乜。你去tsmc研究下一個node就著重低層技術,你去intel做circuit design就要後者,再上可以學logics design,architecture,電腦業好多specialties 

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-2-28 02:32 AM 發表

樣樣都有用,視乎你想做乜。你去tsmc研究下一個node就著重低層技術,你去intel做circuit design就要後者,再上可以學logics design,architecture,電腦業好多specialties 
咁我想首先由intel 的circuit design 一路做上去

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-2-28 02:41 AM 發表

咁我想首先由intel 的circuit design 一路做上去
學個概念便可,除非你想讀個degree入行,睇吓啲出名大學嘅EE或Computer Systems Eng嘅讀科就可略知有啲咩topics可以讀。如果做到logics design或以上層面嘅其實唔雖要深入了解transistor點work,正等於做programmer可以唔洗識hardware一樣

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-2-28 03:10 AM 發表

學個概念便可,除非你想讀個degree入行,睇吓啲出名大學嘅EE或Computer Systems Eng嘅讀科就可略知有啲咩topics可以讀。如果做到logics design或以上層面嘅其實唔雖要深入了解transistor點work,正等於做programmer可以唔洗識hardware一樣
多謝師兄提示

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-2-28 03:10 AM 發表

師兄也是做夜更?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]