• 瀏覽: 1,349
  • 回覆: 6
我剛買了 QNAP TS-873 但遇到一個好大問題,咩係 儲蓄池,同埋快照,有乜野作用,睇完官網文字解說都係唔明,我只係想有自動分層,行RAID 5或 50 ,將來唔排除加多一個。我應該點SET最好???

附件

未命名-2.jpg(106.45 KB)

2021-2-24 11:50 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 香港可樂 於 24-2-2021 23:50 發表

我剛買了 QNAP TS-873 但遇到一個好大問題,咩係 儲蓄池,同埋快照,有乜野作用,睇完官網文字解說都係唔明,我只係想有自動分層,行RAID 5或 50 ,將來唔排除加多一個。我應該點SET最好???
1個池用晒就得,快照即係拍低現時狀態,1日拍幾多次都得,有咩事可以回到某個狀態,不過快照多會佔多空間

有Raid6點解唔行Raid6, Raid6 死2隻HDD刀無事,Raid5死2隻HDD已經瓜得,梗係Raid6 好過Raid5

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 productdesigner 於 25-2-2021 00:12 發表

有Raid6點解唔行Raid6, Raid6 死2隻HDD刀無事,Raid5死2隻HDD已經瓜得,梗係Raid6 好過Raid5
比我就唔6,我會2個raid1,大家都係最少4碟都係有1半容量冇左

raid1死起上來超易救同埋唔食資源咁滯

如果只有4隻hdd,比我會3隻行raid5,1隻純backup最重要既野。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-25 09:27 AM 發表

比我就唔6,我會2個raid1,大家都係最少4碟都係有1半容量冇左

X2

4 隻碟用唔到RAID 6 又或者用到都多鬼餘
6/8 隻碟的話我行 RAID 1+0 仲好

唔好唔記得RAID5/6 需要大量運算, 部機粒U 弱D要做Rebuild 都真係大大鑊

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-25 09:27 AM 發表

x3

常認同你的見解

幾年前都考慮raid 1 5 6問題

最終上網得出答案是現有的企業級硬碟Error rate (non-recoverable bits read)

1 in 10^14-15

由於硬碟容量不斷增加及廠商的不思進取4TB hdd理論可靠度低過90%

如果選擇raid5 風險只會更加高

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]