• 瀏覽: 2,203
  • 回覆: 13
我用網上行1000M上網,我的電腦(非廠機)是用明線連到router上網,
但最近上網經常斷線,windows顯示"無可用的連線" 或"無法辨識的網路" "連線能力受限"。
我用手機連到那個router用wifi上網就無問題,請問係悟係我電腦出咗問題呢? 謝謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 hmanbel 於 2021-2-22 02:53 PM 發表

我用網上行1000M上網,我的電腦(非廠機)是用明線連到router上網,
但最近上網經常斷線,windows顯示"無可用的連線" 或"無法辨識的網路" "連線能力受限"。
我用手機連到那個router用wifi上網就無問題,請問係悟係我電腦出咗問題呢? 謝謝!
你可以嘗試找一找你嘅wi-fi裝置 有沒有新的 driver, 有嘅先更新咗先, 再睇睇有冇你以上問題出現!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hmanbel 於 2021-2-22 02:53 PM 發表

試下更新你張 lan 卡 driver 

回覆 引用 TOP

換條網線試

回覆 引用 TOP

我之前都係成日斷線,換咗router都係咁,轉usb lan就無事

附件

usb lan.jpg(58.46 KB)

2021-2-22 06:06 PM

usb lan.jpg

回覆 引用 TOP

1.換過條LAN線
2.factory reset router —次
3.換隻新router

回覆 引用 TOP

最簡單update吓部router個firmware先啦,周時係firmware bug攪到上唔到網

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

引用:

電腦改用Wifi,唔用明線咪得囉!買隻ac手指洗幾多$!

回覆 引用 TOP

講斷線, 行WIFI 斷既機會遠比行實線多N倍

真唔明點解唔係針對性解決問題而係去俾個建議去令問題出現機會加倍

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:

我同你一樣,最後發現係冇交費! 佢信用卡自動轉帳問題。

回覆 引用 TOP

Lan 線入電腦果邊係唔係綠燈閃?
Lan線入router果邊又係唔係正常燈燈閃....?
假設兩邊都正常,試下重設網絡。
設定 - 網絡 - 按”重置網絡“ - restart (要手動).

回覆 引用 TOP

建議你檢查一下網線,不論電腦硬件,仲系路由硬件大概率系冇問題嘅,只有可能系配置和網線嘅問題,換根網線試一下

回覆 引用 TOP

換條網線 超10米 Cat6,7要看牌子和質量。或換Ax無線卡

回覆 引用 TOP

我都遇過呢個問題,不過我就打電話去ISP客服叫佢地CHECK下是否佢地問題先,CHECK過冇事就照佢地教路重新BOOT過MODEM,咁就解決問題了

另外有一次係因為MODEM隻火牛死左,師父上門檢查後幫我換過隻又正常返

所以呢,樓主你都係打去客服問下先啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]