• 瀏覽: 5,621
  • 回覆: 53
買了Hikvision C100 480GB
裝完Windows 10後看見C:顯示只有446GB是否正常?

熱賣及精選
引用:
原帖由 rad111 於 2021-2-21 08:12 PM 發表

買了Hikvision C100 480GB
裝完Windows 10後看見C:顯示只有466GB是否正常?
正常

回覆 引用 TOP

Thank!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆 引用 TOP

正常的,大家1GB的定義不同

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-2-21 10:46 PM 發表

正常的,大家1GB的定義不同

一個係1gb= 1000MB, 另一個係1gb= 1024MB, 兩個單位定義唔相同, 所以有所偏差囉!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-21 10:51 PM 發表

一個係1gb= 1000MB, 另一個係1gb= 1024MB, 兩個單位定義唔相同, 所以有所偏差囉!
真不明白樓主竟然買中我心中最垃圾中垃圾的ssd,上網扒吓文就知他劣跡班班的評論,,,

我部舊壞機hp s5548hk 有3gb ddr 1066 ram, 加ssd升級, 現開機好快入windows 10

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-21 11:30 PM 發表

真不明白樓主竟然買中我心中最垃圾中垃圾的ssd,上網扒吓文就知他劣跡班班的評論,,,
在呢樣嘢上,我沒有意見

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-22 01:12 AM 發表

在呢樣嘢上,我沒有意見
Crucial Samsung 自家生產顆粒加上有Cache 緩存Ram設計,講白D啲人有錢買貴電話無錢買好小小的電腦配件,同呢啲睇個一元大個只碟的人有再研究儹值嘛?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-22 01:21 AM 發表

Crucial Samsung 自家生產顆粒加上有Cache 緩存Ram設計,講白D啲人有錢買貴電話無錢買好小小的電腦配件,同呢啲睇個一元大個只碟的人有再研究儹值嘛?
你可以說 有些人睇價錢嚟買貨品, 我同你會睇 是邊一間廠出品 來購買貨品!
所以大家 注重的角度都唔同, 所以冇意見!

回覆 引用 TOP

海康係舊機思物,我有1隻1T用左2年仲好健康

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-22 07:55 AM 發表

hk兄,咁睇現在名牌ssd價錢已經好親民下用$1 1g $4百5,6蚊已經買不錯名牌五年保,仲包埋背後送的Clone軟件,當然不是樣樣叫你攻頂,但起碼買啲大路貨。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-22 07:55 AM 發表

x2

新機真係未必考慮
但舊機昇級頂得一時得一時既情況下, 有平買平好正常
我公司既舊機大多數都係用依隻

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 leungmanman 於 22-2-2021 08:57 發表

hk兄,咁睇現在名牌ssd價錢已經好親民下用$1 1g $4百5,6蚊已經買不錯名牌五年保,仲包埋背後送的Clone軟件,當然不是樣樣叫你攻頂,但起碼買啲大路貨。
2年前6舊水1T算係咁啦,插去舊電腦SATA1,買貴野根本浪費

引用:
原帖由 朱投炳 於 22-2-2021 08:58 發表

x2

新機真係未必考慮
但舊機昇級頂得一時得一時既情況下, 有平買平好正常
我公司既舊機大多數都係用依隻
SATA1果D電腦我全部用平價SSD

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]