• 瀏覽: 5,623
  • 回覆: 53
太粗心

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
😂買個名牌嘅啊,價錢也唔貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 22-2-2021 14:07 發表

電腦用8進制
人眼睇係10進制
電腦嘅1G=1024M
人眼睇嘅1G=1000M
所有儲存裝置包裝都係用人眼睇嘅10進制,所以包裝上寫嘅容量會大過電腦測岀嘅實制容量。
唔明點解哩種擺明取巧嘅計算方式到而家都冇人小喇叭。
電腦係2進架

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-21 11:30 PM 發表

真不明白樓主竟然買中我心中最垃圾中垃圾的ssd,上網扒吓文就知他劣跡班班的評論,,,
都係我唔好 搞到你咁冇口德

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rad111 於 2021-2-21 08:12 PM 發表

買了Hikvision C100 480GB
裝完Windows 10後看見C:顯示只有446GB是否正常?
1硬盤廠同我地普通計算容量方式有少少唔同,總的來講他標的容量肯定比實際容量少得好明顯
2加上WINODWS又可能預留左少少作為隱藏操存放D重要野又或者操作之類。
3所以買到的少系正常我記得我買左個10TB的HDD出來實際得8.幾TB左右

回覆 引用 TOP

十進制 TB 除 1.024 的 4 次方 = windows 的傳統 TB

10 ÷ (1.024)⁴ = 9.094...

裝 windows 時鎅走 100-500 MB 做 System Reserved partition
剩下 8.幾 TB

樓主 480GB
十進制 GB 除 1.024 的 3 次方 = windows 的傳統 GB

480 ÷ (1.024)³ = 447.03...

裝 windows 時鎅走 100-500 MB 做 System Reserved partition
剩下 446.幾 GB

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-22 07:10 PM 發表

電腦係2進架
我都第一次聽電腦是8進
可能他當左個8字係2字咁打。(好似櫃員機咁,2字個位置係鍵盤個8字)
因為見佢後面又識講1024.....

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-2-23 04:55 PM 發表

我都第一次聽電腦是8進
可能他當左個8字係2字咁打。(好似櫃員機咁,2字個位置係鍵盤個8字)
因為見佢後面又識講1024.....
硬要講係256進,因為資料最小單位係1byte=8bit

但現時常用既檔案系統1個allocation unit不會少於4KB(4096byte=32768bit)
所以SSD最重要既性能係睇random 4k既寫入與讀取速度,佢可以粗略表明個controller工作究竟有幾快

引用:
原帖由 unknownkw 於 23-2-2021 17:16 發表

硬要講係256進,因為資料最小單位係1byte=8bit

但現時常用既檔案系統1個allocation unit不會少於4KB(4096byte=32768bit)
所以SSD最重要既性能係睇random 4k既寫入與讀取速度,佢可以粗略表明個controller工作究竟有幾快
資料最細係1bit

0/1

回覆 引用 TOP

當然係可以用1bit,但你無法只儲存1bit
x86系統不能在8bit以下運作

你可以用1bit當data,但在x86系統你一定要在RAM寫入8bit先可以使用果1bit既data

引用:
原帖由 unknownkw 於 2021-2-23 06:42 PM 發表

你可以用1bit當data,但在x86系統你一定要在RAM寫入8bit先可以使用果1bit既data
用mask只改8bit中的1個bit, 咁就可以儲存1bit data.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 23-2-2021 18:42 發表

又冇指定係x86,motorola有1bit cpu,intel 4004係4bit

回覆 引用 TOP

根本問題,8bit先有一個字元

同1234567890十個字元組成十進制一樣,用同樣方法又可以只用英文字母組成26進制,x86電腦最根底係使用256個不同既字元,一個字完無法表示比255更大既整數數值,所以可以講成256進制

雖然8bit係由8個bit組成話係2進制也無不可,但讀寫最小單位係8bit,你想讀寫1bit亦必須處理8bit或以上

回覆 引用 TOP

x86 組合語言有2個指令可以改 register 的1個bit.

電腦的最底層是2進制, 只有2個符號 : 1、0.
計integer, 還可以把1個byte勉強看成256進制.
當計float的時候, 就不可能當256進制來計.

回覆 引用 TOP

計算方式不同

附件

Gb.png(16.95 KB)

2021-2-25 11:30 PM

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]