• 瀏覽: 5,742
  • 回覆: 53
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-22 09:19 AM 發表

SATA1果D電腦我全部用平價SSD
1 & 2 我都係
3 就會諗諗
但有3 既舊極有限

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
熱賣及精選
引用:
原帖由 朱投炳 於 22-2-2021 09:24 發表

1 & 2 我都係
3 就會諗諗
但有3 既舊極有限
我發現以前D sandisk 240 cheap野仲耐用高mx500

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-22 09:18 AM 發表

2年前6舊水1T算係咁啦,插去舊電腦SATA1,買貴野根本浪費
但係樓主係3代i3 i5廠機九成以上是Sata 3㗎,況且買只三叔860evo將來留比Notebook升級亦可以二手放售亦值多小錢。

引用:
原帖由 leungmanman 於 22-2-2021 09:26 發表

但係樓主係3代i3 i5廠機九成以上是Sata 3㗎,況且買只三叔860evo將來留比Notebook升級亦可以二手放售亦值多小錢。
而定落晒價差唔遠,2年前差5舊水有多,1隻=2隻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-22 09:26 AM 發表

3代 i3 有可能係H61 亦有可能係B75
只有B75 先有一大個SATA3

更何況舊機真係**完全**唔值得買貴野
仲要係同級最貴果隻860Evo

講真2代3代既機俾隻MX500都已經突太多
根本用平野完全可以接受

錢多食左佢好過

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

或者樓主用h77 Chipset晶片組唔定呢 ! ?不過這不是重點所在,而是有人好像睇1蚊大過天過隻囉。

回覆 引用 TOP

一蚊係咪大過天係視乎你用既野的個人價值

我自己絕對認為每一蚊都應該洗係覺得自己值得既地方

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

其實為省幾拾元而買沒ram cache真是無言,尤其是買500gb或以上,另外多幾拾就多兩年保,沒有ram cache當你寫入大file時你就發現有問題可能低過一隻普通hdd,因為我測試過有與沒有分別,看一看usb就知,很多人都祇看讀的速度,我就叫人看寫的速度就算所謂usb3.0都是如此,有些讀的速度很快,但寫的速度慢到嘔,另外500gb就算不是用在系統碟,有機會將來做資料碟,當寫入大file慢,真是得物無所用!

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-2-21 10:46 PM 發表

正常的,大家1GB的定義不同
正解。呢才系正確答案。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rad111 於 2021-2-21 08:12 PM 發表

買了Hikvision C100 480GB
裝完Windows 10後看見C:顯示只有446GB是否正常?
電腦用8進制
人眼睇係10進制
電腦嘅1G=1024M
人眼睇嘅1G=1000M
所有儲存裝置包裝都係用人眼睇嘅10進制,所以包裝上寫嘅容量會大過電腦測岀嘅實制容量。
唔明點解哩種擺明取巧嘅計算方式到而家都冇人小喇叭。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-2-22 02:07 PM 發表

電腦用8進制
人眼睇係10進制
電腦嘅1G=1024M
人眼睇嘅1G=1000M
所有儲存裝置包裝都係用人眼睇嘅10進制,所以包裝上寫嘅容量會大過電腦測岀嘅實制容量。
唔明點解哩種擺明取巧嘅計算方式到而家都冇人小喇叭。
因為, 原本電腦用1024代表1000只是一個約略的方便算法.

mega、kilo本身在International System of Units制是十進制.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-2-22 03:08 PM 發表

因為, 原本電腦用1024代表1000只是一個約略的方便算法.

mega、kilo本身在International System of Units制是十進制.
呢個基本計算方式已經約定俗成咗多年喇,樓主作為電硬vip級別member呢啲小學雞問題該拿出來發問嗎?

HDD或SSD其實原廠包裝說明(非水貨)都一定會寫明實際可用容量,官網都有註明吖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-22 03:36 PM 發表

呢個基本計算方式已經約定俗成咗多年喇,樓主作為電硬vip級別member呢啲小學雞問題該拿出來發問嗎?
留言留得多自然等級會上升, 但唔代表樣樣嘢都會識得, 有時啲嘢唔識就係唔識咁上嚟問下又冇壞嘅!
討論區本身就係互相交流 知識的地方, 等級高都可以上嚟問嘢嘅!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-22 03:36 PM 發表

我都同意約定俗成.
但變幻原是永恆. 🙂
新的約定俗成取代舊的約定俗成.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]