• 瀏覽: 2,710
  • 回覆: 16
本主題由 peterchan 於 2021-2-21 04:15 PM 分類
厰機升級?  現在還有此項服務嗎?
CPU、記憶體幾G,顯示卡

家用桌電主機,因為跑不動工作軟體淘汰(會常常lag),且開excel, word 越來越慢。
想問大家, 廠家電腦一般性用多少年, 就不考慮升級?  

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
熱賣及精選
不如講下你部咩機,配置先啦

嚴禁公開任何個人通訊資料
嚴禁將電話號碼、電郵地址,icq等及各式通訊途徑顯示或暗示於本論壇。違者會被扣分(10~20分),情況嚴重者我們會選擇直接禁言,帖子會被即時移去。會員間私人通訊請利用PM,新手可使用對象回帖中的通訊icon。

回覆 引用 TOP

4至5年

廠機昇級係留番俾用戶自己做既

大多數舖頭都唔會有專門的咁既服務

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louie186 於 2021-2-22 10:01 AM 發表

4至5年
夠期啦⋯⋯

回覆 引用 TOP

廠機升級, 就算有店肯做收費都不平宜, 正如4樓的師兄說, 這是用戶自己做的比較好, 而且某些件用二手零件去做才會有性價比.
多少年升不升級? 要看你本身電腦的配置和用途, 我仍有用十幾年前的電腦.

回覆 引用 TOP

一般情況,換隻sata SSD藥到病除而且平靚正。

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-2-23 02:22 PM 發表

一般情況,換隻sata SSD藥到病除而且平靚正。
技術上只可以做ssd升級一個動作,早排協助朋友跟進(富芝數4代i5廠機)他專用280w牛專用底板12Pin插頭,如要加顯卡真係可以慳翻買卡錢。

回覆 引用 TOP

廠機升級最理想跟spect加至最高硬件就算,於期嘥$換硬件(超過spect)不如買過部新好過。

引用:
原帖由 alee001 於 2021-2-23 10:09 PM 發表

廠機升級最理想跟spect加至最高硬件就算,於期嘥$換硬件(超過spect)不如買過部新好過。
或者不要像你說得咁籠統,大方向係我要加張Gtx1660s或Rtx3060t打吓新Game,事實係沒有for呢啲廠底板街牛買到,結果是底板火牛機箱為了新顯卡而一併更換,值不值咁做自己諗喇,

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-24 12:59 AM 發表

或者不要像你說得咁籠統,大方向係我要加張Gtx1660s或Rtx3060t打吓新Game,事實係沒有for呢啲廠底板街牛買到,結果是底板火牛機箱為了新顯卡而一併更換,值不值咁做自己諗喇,
為咗飆車(打機)將老爺車升級發拉里引擎值得嗎?

回覆 引用 TOP

頭痛位就是在此,其實15年中打後的各廠機底板的Atx接頭全部各自發展,淨係升級火牛呢個環節已經玩殘不小Diy人仕喇,此刻充其量加只2.5寸ssd咁大把。

回覆 引用 TOP

我用的是 Dell X8700  I7 4970 CPU, 16G Ram. 6 年機, 都想搵人指教如何升級. 最近開機第一次都開不到, 要hard reset 第二次才可以開機.

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-21 12:35 PM 發表

厰機升級?  現在還有此項服務嗎?
CPU、記憶體幾G,顯示卡

家用桌電主機,因為跑不動工作軟體淘汰(會常常lag),且開excel, word 越來越慢。
想問大家, 廠家電腦一般性用多少年, 就不考慮升級?  
無一成不變答案。我部機仲舊過你,呢部機只係 web browsing,少少 Excel/Word/Powerpoint,間中執幾幅相。我未覺得唔夠用。早排身痕及大減價,買了部 i7 11th代 notebook,行 M.2 NVME SSD。嗰部新機反而少用,係 Zoom meeting時方便。部"最新" spec嘅機在我日常用途唔覺快好多。我部"舊"機仍然會係每晚四小時上網主力。好地地點解要換。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ericcho 於 2021-3-1 08:20 PM 發表

我用的是 Dell X8700  I7 4970 CPU, 16G Ram. 6 年機, 都想搵人指教如何升級. 最近開機第一次都開不到, 要hard reset 第二次才可以開機.
先清潔Ram金腳,再換只500g Ssd做系統應該可以ok了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]