• 瀏覽: 1,430
  • 回覆: 7
本主題由 peterchan 於 2021-2-21 04:16 PM 分類
請教新砌電腦用左幾日.底板VGA燈忽然 亮白燈
但打機,上網都正常
唔理佢,想問下有冇影響?THX

附件

20210219_184100.jpg(193.76 KB)

2021-2-19 06:48 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 L.J 於 2021-2-19 06:48 PM 發表

請教新砌電腦用左幾日.底板VGA燈忽然 亮白燈
但打機,上網都正常
唔理佢,想問下有冇影響?THX
什麼品牌,什麼型號的主機板?

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 07:27 PM 發表

什麼品牌,什麼型號的主機板?
Asus b550 e gaming

引用:
原帖由 L.J 於 2021-2-19 07:44 PM 發表

Asus b550 e gaming
部主機係你自己砌嘅定還是舖頭幫你砌?

鋪頭幫你砌嘅攞返去畀舖頭跟進!

自己砌嘅 拆返塊主機板出嚟, 攞主機板個盒承托住主機板 嘗試開機 睇下有沒有你同樣的情況!

我懷疑 你塊主機板 的hdmi顯示插頭 底部 接觸點, 掂到你隻機殼!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 07:56 PM 發表

部主機係你自己砌嘅定還是舖頭幫你砌?

鋪頭幫你砌嘅攞返去畀舖頭跟進!

自己砌嘅 拆返塊主機板出嚟, 攞主機板個盒承托住主機板 嘗試開機 睇下有沒有你同樣的情況!

我懷疑 你塊主機板 的hdmi顯示插頭 底部 接觸點, 掂到你隻機殼!
搵網店砌,但hdmi係插顯卡,唔係插落底板

引用:
原帖由 L.J 於 2021-2-19 08:00 PM 發表

搵網店砌,但hdmi係插顯卡,唔係插落底板
係, 如果你行 主機板的hdmi可能已經燒咗主機板

你想進一步了解你塊主機板嘅,星期一致電華碩嘅香港區總代理技術查詢!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 08:02 PM 發表

係, 如果你行 主機板的hdmi可能已經燒咗主機板
明天再問問網店
但部機除左長亮白燈外,其他功能正常,打到機睇到YouTube,先奇怪

引用:
原帖由 L.J 於 2021-2-19 08:08 PM 發表

明天再問問網店
但部機除左長亮白燈外,其他功能正常,打到機睇到YouTube,先奇怪
如果你明天致電畀網上店舖佢話畀你聽沒有問題, 我建議你求安心的話星期一致電畀華碩的 技術查詢 再問一問, 如果 華碩 嗰邊答你是正常冇問題先至係真正冇問題!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]