• 瀏覽: 6,599
  • 回覆: 54
  • 追帖: 2
如題,其實兩者有咩大差別(當然系比較同價錢產品)。我想要的是穩定,唔易壞。

熱賣及精選
引用:
原帖由 DoomElf 於 2021-2-19 02:06 PM 發表

如題,其實兩者有咩大差別(當然系比較同價錢產品)。我想要的是穩定,唔易壞。
壞唔壞 睇硬件, 唔關intel 或amd  事吧⋯⋯

要快丶 目前amd 有gen4 丶pci 4.0 應該快D。

但穩定 可能行HDD 更穩同唔壞…但有人會用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DoomElf 於 2021-2-19 02:06 PM 發表

現今cpu技術已經很成熟, 很少會壞!

製造技術層面來說 amd 較為領先!

amd 7nm ,intel 10nm!

現時民間買到的cpu 核心數量 amd多D!
amd最多 16 核心 32 線程,intel 就 10 核心 20 線程。

回覆 引用 TOP

intel 3月中出新野換代,等得就等下

我好似聽到有新聞話AMD 最新ryzen系列 DOA率超過20% (正常CUP DOA率應該在萬份之一的範圍)

而且好容易壞
D AMD 地板無論邊個牌子都明顯比inter地板容易壞
同好似話D UBS口都好容易全部失靈

わたしはバカです

回覆 引用 TOP

如果自用你又能力時間去玩,不反對你砌amd,但幫人砌就不了,其實你們上youtube比較一下打機分別就有資料!

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

AMD就係爛chipset南橋,死症黎,根本唔耐用
自從自家CPU廠壟斷左chipset之後AMD機根本冇好chipset可用

想塊AMD板耐用你需要既係時運高

回覆 引用 TOP

我只係知道 amd最新型號 某幾粒cpu 就算願意食炒價 都未必買得到, 分分鐘要 整部pc主機出先至會賣畀你!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 08:36 PM 發表

我只係知道 amd最新型號 某幾粒cpu 就算願意食炒價 都未必買得到, 分分鐘要 整部pc主機出先至會賣畀你!
因為AMD Ryzen用黎掘礦性能高過Intel,所以依家同N卡一樣咁難買

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

Intel 啦,AMD 要夾RAM 好易奶野

回覆 引用 TOP

Intel

回覆 引用 TOP

以前全部機都係intel,我而加出機就一定出amd,但同ram 或其他硬件有可能唔夾,所以砌機都係揾人砌,有乜事可以換。最近有部返工用嘅機係用3960,十分滿意。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-19 14:29 發表

intel 3月中出新野換代,等得就等下
冇錯!

intel 11代,開創新世代!

AMD Ryzen缺貨之際 Intel悄悄對10代Core降價
https://news.xfastest.com/intel/ ... intel-core-price-2/

intel堅持全自家生產,保證產能。所以仲可以降價!

2021年3月
intel tiger lake虎虎生威!
intel rocket lake火箭飛升!
與qualcomm打擊毒果 / AMD / TSMC台毒!
有中國,有intel,世界才有奧運,才有希望!
引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 21-2-2021 09:32 發表

冇錯!

AMD Ryzen缺貨之際 Intel悄悄對10代Core降價
https://news.xfastest.com/intel/91164/amd-ryzen-intel-core-price-2/

清貨姐,11代出左冇人要10代

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-21 09:32 AM 發表

冇錯!

https://news.xfastest.com/intel/91164/amd-ryzen-intel-core-price-2/

市場定律

有人要的貨品又唔夠貨賣 必然會引起炒賣, 相反沒有人要的貨品 堆積如山必定降價促銷!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]