• 瀏覽: 7,210
  • 回覆: 13
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 DoomElf 於 2021-2-19 02:06 PM 發表

如題,其實兩者有咩大差別(當然系比較同價錢產品)。我想要的是穩定,唔易壞。
現今cpu技術已經很成熟, 很少會壞!

製造技術層面來說 amd 較為領先!

amd 7nm ,intel 10nm!

現時民間買到的cpu 核心數量 amd多D!
amd最多 16 核心 32 線程,intel 就 10 核心 20 線程。

熱賣及精選
我只係知道 amd最新型號 某幾粒cpu 就算願意食炒價 都未必買得到, 分分鐘要 整部pc主機出先至會賣畀你!

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-21 09:32 AM 發表

冇錯!

intel 11代,開創新世代!

AMD Ryzen缺貨之際 Intel悄悄對10代Core降價
https://news.xfastest.com/intel/91164/amd-ryzen-intel-core-price-2/

intel堅持全自家生產,保證產能。所以仲可以降價!
市場定律

有人要的貨品又唔夠貨賣 必然會引起炒賣, 相反沒有人要的貨品 堆積如山必定降價促銷!

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-2-25 11:09 PM 發表

而家啲AMD真係上面講到咁一文不值, 咁點解周街無貨? AMD股價點解炒起?
我只係知道 intel出邊成街都係貨, 加上11代就出, 到時10代就會變成 賣淨蔗!

我都等緊義海價購買一粒 10代先!

引用:
原帖由 unknownkw 於 2021-2-26 12:20 AM 發表

因為最有錢既發燒級玩家係唔會諗三五年後部機仲行唔行得

佢地一年半載就會放左部舊機然後買最新

總之粗貨粗用唔考慮耐用性,的確因為台積電製程領先intel所以只計性能per watt既話AMD有更高性價比所以吸引到人買,但因為佢一向都係南橋先天硬件設計差bios/driver多bug受到大部份商業用戶敬遠,廠機既AMD lineup亦多數不獲用家好評

其實 ...
我睇法又啲同師兄嘅唔同!

AMD 在肥龍年代 很多人用塊870主機板( 幾百元) 喺度死超難超, 超死咗 就話amd不耐用。 但係就冇人提過 幾百蚊的870主機板 無論係供電模組 及 供電模組的散熱設計 都不及intel嘅Z係主機板! 但係intel的 Z係主機板, 入門的門檻都過千蚊一塊, 主機板 所用的供電模組 及散熱設計 都畀幾百蚊的870主機板好。 但沒有人為amd平反半句!

到amd ryzen 的年代, 啲人話amd唔夾硬件, 其實講嚟講去都係ram嗰度嘅問題, amd用返amd認證嘅 ram 就可以正常運作, 各大主機板廠商 在佢哋的網頁 都有標記 用什麼品牌及型號嘅ram可以正常運行, 但係 又係沒有人去講!

其實intel用返intel格式嘅ram, amd用番amd格式嘅ram 有什麼不妥呢?

intel以前 製作製程 領先 就話amd技術落後, 到依家 製作製程 不及amd 又話佢沒有貨供應 話佢唔穩定。

難道intel自己冇黑歷史? intel一樣有, 但係在香港的各大討論平台都很少人提及!

其實 正常唔超頻 用兩家的cpu 都一樣咁耐用!

電腦耐唔耐用 有一大部分嘅原因就係用家 願唔願意購買一隻較好嘅電腦火牛 大過 用什麼主機板。

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-26 12:39 PM 發表

邊個叫AMD設計得差,只得幾款RAM可以運作?

intel就真係所有JEDEC規格的RAM,不論牌子,都可以高度穩定運作!

2001,Nokia 3310 / 8210果時!

但自2011 samsung galaxy S2果時起,amd越做越廢,同nokia一樣!intel / samsung遙遙領先!
應該咁講係過往的 ram廠 都係 製作intel格式作標準嘅ram,到 amd ryzen 面世後 要用自己格式嘅ram, 所以一時間未能令到各大ram廠能夠適應。 在現時已經很多牌子標明 他的出品可以支援amd cpu嘅ram啦!

而唔係你所講嘅技術差!( 難道用自己格式嘅ram就係代表差?)

amd過往 在製作製程上不及intel, 後來amd放棄自行生產, 將生產交給代工廠 處理。 之後製作製程上 大大領先intel。

呢樣嘢係應該怪intel自己, 過往唧牙膏知得太多! 由i7-2600開始至i7-7700 都停留喺4核8線程, 實際的技術沒有大躍進過, 所以給amd有彎道超車的機會, 所以 intel可以講係 成也製程 敗也製程!

如果唔係amd ryzen 的面世 ,我諗依家我哋 到11代 仲用緊intel四核八線程嘅i7 cpu呀

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-26 01:15 PM 發表

就係

ram就RAM!做乜仲要分「intel專用」 (其實冇。因為intel兼容所有符合JEDEC的RAM) / AMD專用?

根本就唔應該有!
既然你都講到話唔應該有,大家都再冇討論空間!

只可以州官放火,不可以平民點燈!

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-2-26 03:53 PM 發表

amd 軟件支援, bios, ram 兼容性都成日有甩漏.

intel 和 amd 我都唔撐.  我等緊撐中國製造的cpu.
如果要等中國製造的cpu,我諗你要 接受 28nm製程, 因為依家中芯國際 都未能做到量產14nm製程。

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-2-27 04:27 PM 發表

我部機用撚左 10 年, 仲要係 i3,  咪又係咁玩。除左 4k ,  8k  同打一d 超靚畫 3d  game  外。根本應付有餘。而家你地介意 10 代同 11 代。根本傭人自屌。
講真 現時如果係 只用於文書工作 確實 一部i3級別嘅電腦已經可以應付自如!

但係現時 有很多用家 就算唔係用嚟打機 都有好多多媒體工作要處理, 因為攝影器材嘅普及, 用部手機都可以拍片, 加上 直播主嘅流行, 好多用家都會 用嚟 製作影片放上網, 導致 要求電腦嘅效能增加。

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-2-27 04:43 PM 發表

直播、製作影片用 nvidia nvenc 真係超正. 幾乎不用 cpu. 🙂
咁就真係要睇用什麼軟件呀!

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-2-27 05:31 PM 發表

你講果 d  都係 1080p  h264 級數既影片, 我部機應付有餘。若有外顯, 可用 nvidia NVENC  硬體編,解碼。若用內顯, i3  有 intel QuickSync  硬體編,解碼。應付 h264  絕無問題。 但 h265 4k  就吃力點。
你講緊十年前嘅i3只係得兩核四線,  製作 1080p影片可以應付自如?

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-27 05:59 PM 發表

仲windows xp甚至98,只能靠CPU做一切工作的年代咩?

2007 windows vista起有DX10,已有directCompute,可用GPU力量完成cpu工作!

何況而家2021 windows 10 20H2年代!

intel CPU本身發展唔大,第二代Sandy bridge後,每代IPC只升不足20%

但GPU係每個架構,升最少一倍!

[* ...
但係都未能去到十年前一粒i3cpu去剪輯 1080p嘅影片 係流暢自如!

當年我都有玩剪片 當年都要砌粒i7cpu去做啦!

我有圖有證據, 十年前 用緊 i7 cpu㗎
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-2-27 07:01 PM 發表

現在錄製 1080p  screen capture 5M bitrate  h264  30fps , cpu  大致順, 只有少情況下簡中窒。而使用 NVENC  硬壓, 更是完全應付有如。呢個係錄 game 1080p

https://m.youtube.com/watch?v=bDCbTnfBa3o
係用現時嘅i3 cpu做定一話係十年前嘅i3 cpu做先?

現時嘅i3cpu係4核8線程, 效能相等於i7嘅7700㗎喇!

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-2-27 07:19 PM 發表

梗係十年前既 i3  啦!唔係有乜好講?  你俾啲打手,廣告,鱔稿洗哂腦。 以為乜都要最新 cpu 才可做到流暢。而家d 剪片, 1080p  係好輕易做到。什至我用手機已可輕易加字幕同效果,再剪接,最後壓成 full hd  ,  無難度。更何況十年前的 i3 ??
在依家 的年代用手機剪片效能分分鐘畀一部入門嘅pc高喎!

你講話用十年前嘅i3 可以做到 Fhd 的影片剪接 及壓片流暢, 最主要係要睇你用什麼軟件, 有沒有加外置顯示卡, 而你所用嘅軟件 係用你cpu資源較多定還是顯示卡資源較多! 仲有就係 如果要加多一兩個過場畫面或者 要加一兩個 動畫公仔落去 或者以一條4k影片 壓縮落去變1080p 我相信 你所講的十年i3 CPU 應付唔到!

你好似講到 畀打手洗咗腦, 先至會買現時cpu用咁? 我時常都說 電腦買到夠用就可以, 你覺得夠用嘅 就係夠用!

但係你的夠用不代表其他人夠用嗎! 再加上依家一部入門航拍機 都話4k 錄製嘅年代! 已經很少人在1080p錄影, 很多人都係以4k錄製再壓縮至1080p推出!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]