• 瀏覽: 1,500
  • 回覆: 1
[隱藏]
喺首批搭載M1芯片嘅硬件設備面世幾個月後,安全員們就發現了第一款基於M1芯片嘅Macbook所打造嘅惡意軟件。
據悉,最先發現該惡意軟件嘅系一位名叫Partick Wardle嘅安全研究人員。佢發現了M1平台上一款名為GoSearch22.app嘅惡意軟件嘅存在。該惡意擴展系最古老且最活躍嘅Mac廣告軟件之一,一直以不斷變化以規避檢測而著稱。
GoSearch22廣告軟件表現為一個正版嘅Safari瀏覽器擴展,但會收集用戶數據,並提供大量嘅廣告,彈出窗口,彈出惡意網站嘅鏈接等。
Gosearch22嘅運行採用嘅系M1兼容代碼嘅形式。雖然該惡意程序嘅代碼邏輯喺唔同平台系相同嘅,殺毒軟件可以輕易嘅檢測出intel-x86版本,但面對ARM-M1版本卻無動於衷。因此截止到目前,大多數殺毒軟件都無法對M1版本嘅該惡意軟件做到識咪查殺。
之不過慶幸嘅系,目前蘋果已經撤銷了對於Gosearch22嘅一個開發者ID嘅授權,阻止了其繼續利用該授權隱藏惡意內容。該軟件嘅危害性也並唔算大,目前嚟睇,僅僅系惡意彈出廣告啫。之不過也有安全公司Red Canary嘅研究人員稱,已經發現了其佢類型嘅原生M1惡意軟件,並系度調查之中。
呢次嘅發現也算系起到了警示作用,讓殺毒軟件嘅開發者們都得以提前做好准備,迎接未嚟或許會出現嘅更多類型嘅惡意應用。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
omg


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]