• 瀏覽: 3,612
  • 回覆: 24
本主題由 peterchan 於 2021-2-21 04:16 PM 分類
家中舊 note book 電腦, 蓋殼裂一角。容量又小。更換了 colorful SL300 128gb
花 6百元。還是很慢速。 怕有一日死機。無法再維修了。

我目的: 擴充容量,備份用途。長時間插著使用。
儲存 (文件+相片)  word & excel 約百件 + 相片約90+
想問文書處理一般性用那一個外接硬碟較為合適?   
謝謝大家。

colorful SL300 128gb

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
熱賣及精選
引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-16 12:59 PM 發表

家中舊 note book 電腦, 容量小。無法再維修了。時好時壞。不穩定。

我目的是: 一方面是擴充容量,二方面是備份用途。三長時間插著使用。
儲存 (文件+相片)  word & excel 約百件 + 相片約60+

是否該買個外置HD? 文書處理一般性用那些外接硬碟較為合適?

謝謝大家。
2.5吋,usb3.0系列會好用啲

回覆 引用 TOP

咩型號Notebook
十年前既機都已經用緊SATA 2.5" HDD
如是者考慮直接更換原有HDD 去 2.5" SATA SSD
換完之後用機甚至會覺得快左

如果唔想換碟而一定要用外置HDD, 是但買都得; 2.5" 同 3.5" 都可以, 分別只係前者免插電後者要插
但留意無論點所有重要資料文件都要有做備份既安排

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

如果電腦太舊usb2果d, 插外置碟唔係好正

回覆 引用 TOP

聽過黃金的sell屎講,外置硬碟想讀寫快,要買3.5寸,可以選擇7200轉果啲型號,2.5寸硬碟只有5400轉,讀寫慢些少,但慳電。

2.5寸,用5V電源,3.5寸,用12V電源(通常跟埋隻火牛)。

有錯請指正。

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
引用:
原帖由 gk3328 於 16-2-2021 17:05 發表

聽過黃金的sell屎講,外置硬碟想讀寫快,要買3.5寸,可以選擇7200轉果啲型號,2.5寸硬碟只有5400轉,讀寫慢些少,但慳電。

2.5寸,用5V電源,3.5寸,用12V電源(通常跟埋隻火牛)。

有錯請指正。
死雞2.5" 4TB都行到160MB/S, 又唔洗火牛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-16 12:59 PM 發表

家中舊 note book 電腦, 時好時壞。無法再維修了。容量又小。怕有一日死機。
我目的: 一方面是擴充容量,二方面是備份用途。三長時間插著使用。
儲存 (文件+相片)  word & excel 約百件 + 相片約60+

想問文書處理一般性用那個外接硬碟較為合適? 及推介CP值高速外置硬碟。  
謝謝大家。
我的電腦存儲空間少的可憐,根本存不了這麼多數據。刪又不能刪。。淘寶有推介嗎? 煩您提供 link

1. 外置移動硬盤500g。
2. 外展開 USB 插口。

移動硬盤,西數、希捷、三星、東芝

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:
原帖由 ginger.333 於 16-2-2021 19:28 發表

我的電腦存儲空間少的可憐,根本存不了這麼多數據。刪又不能刪。。淘寶有推介嗎? 煩您提供 link

買ED唔洗逃啦,有咩事換貨就煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-16 07:28 PM 發表

淘寶比香港行貨便宜很多嗎?🤫
香港買隻普通2.5” 1TB usb 外置硬碟
約HK$350

引用:
原帖由 man30 於 2021-2-18 08:12 AM 發表

淘寶比香港行貨便宜很多嗎?🤫
香港買隻普通2.5” 1TB usb 外置硬碟
約HK$350
"2.5” 1TB usb 外置硬碟"
入電腦usb插口, 不需要安裝操作, 即能用?

https://www.price.com.hk/category.php?c=100021&filter=100284
Western Digital My Passport 1TB USB3.0 WDBYNN0010

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-18 02:09 PM 發表

"2.5” 1TB usb 外置硬碟"
入電腦usb插口, 不需要安裝操作, 即能用?

https://www.price.com.hk/space/product/239000/239075_eapq7l_4.jpg
https://www.price.com.hk/category.php?c=100021&filter=100284
Western Digital My P ...
即用...

不過自己就一定吾揀WD 外置HDD

另外要點題話要高速就要貴幾倍,e d吾岩樓主
就算肯貴買,其實樓主部天殘地缺嘅電腦都承受吾到

Colorful SSD 

真係要祝你同部機/SSD 都身體健康咧

依個牌子既SSD已經X名遠播, 自己執生

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-2-18 03:35 PM 發表

Colorful SSD 

真係要祝你同部機/SSD 都身體健康咧

依個牌子既SSD已經X名遠播, 自己執生
花錢電腦佬給我更換拉圾級物體?
我被人騙了。

謝你的祝福。同時也祝福你。心想事成。身體健康。
部機/SSD 都身體健康咧… 它傷殘己深, 分分鈡死。
它死也好事。我不用為它做太多事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2021-2-18 03:20 PM 發表

即用...

不過自己就一定吾揀WD 外置HDD

另外要點題話要高速就要貴幾倍,e d吾岩樓主
就算肯貴買,其實樓主部天殘地缺嘅電腦都承受吾到
那你會選那一種可分享?

你形容的很貼地。"天殘地缺嘅電腦" 待死中。
怪不得電腦佬叫我放棄…

回覆 引用 TOP

引用:

家中舊 note book 電腦, 蓋殼裂一角。容量又小。更換了 colorful SL300 128gb
花 6百元。還是很慢速。 怕有一日死機。無法再維修了。

我目的: 擴充容量,備份用途。長時間插著使用。
儲存 (文件+相片)  word & excel 約百件 + 相片約90+
想問文書處理一般性用那一個外接硬碟較為合適?   
謝謝大家。

...
你得咁少 files, 隨便用隻USB手指都得。識唔識睇 files加埋有幾多 G?
舊電腦換過部好過整了。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]