• 瀏覽: 3,598
  • 回覆: 25
有冇人買過試過死HDD
定係其他容量好?

熱賣及精選
引用:
原帖由 68934 於 2021-2-15 06:18 PM 發表

有冇人買過試過死HDD
定係其他容量好?
WD 1TB Enterprise Ultrastar DC HA210 (7K2) SATA3 /128MB HUS722T1TALA604 Data Center DriveHK$576

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q3-2020/

引用:
原帖由 68934 於 2021-2-15 06:18 PM 發表

有冇人買過試過死HDD
定係其他容量好?
你好!
我的意見系:
一系就1TB SSD
一系就2TB HDD
原因:
因為1TB系依家呢個年代來講唔系好大,1TB SSD會比較多人買D
HDD來講2TB性價比來講會比較高同埋容量較見洗少少,當然睇你咩用途,如果裝遊戲依家閑閑地3A大作都幾十G。

引用:
原帖由 甜心癡癡糖 於 2021-2-15 07:50 PM 發表

你好!
我的意見系:
一系就1TB SSD
一系就2TB HDD
原因:
因為1TB系依家呢個年代來講唔系好大,1TB SSD會比較多人買D
HDD來講2TB性價比來講會比較高同埋容量較見洗少少,當然睇你咩用途,如果裝遊戲依家閑閑地3A大作都幾十G。
SSD 兩年不通電會有什麼後果

https://kknews.cc/zh-hk/digital/vlj6pg2.html

引用:
原帖由 hingppt 於 15-2-2021 20:22 發表

SSD 兩年不通電會有什麼後果

https://kknews.cc/zh-hk/digital/vlj6pg2.html
純儲野HDD又平又穩陣D,驚死就買2隻做2個copy

無人買1TB HDD了最少2tb啦

如驚就買一隻WD 一隻其他牌子做備份囉

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-15 09:53 PM 發表

純儲野HDD又平又穩陣D,驚死就買2隻做2個copy
師兄畀你會選擇RAID1 還是實時copy data

引用:
原帖由 hingppt 於 16-2-2021 20:49 發表

師兄畀你會選擇RAID1 還是實時copy data
最安係1隻實時另1隻有需要先sync

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-16 08:53 PM 發表

引用:
原帖由 68934 於 25-3-2021 12:51 發表

我就會咁SET

由DATA去BACKUP就每日21點做, 星期日1點由BACKUP度SYNC 1野去另1隻HDD

附件

2012.JPG(79.82 KB)

2021-3-25 03:36 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-16 08:53 PM 發表

咁不如行Raid 5 + hot spare

引用:
原帖由 krzys995x8 於 25-3-2021 21:53 發表

咁不如行Raid 5 + hot spare
唔同,raid5有人唔生性delete左野就收皮,中毒又收皮

raid只係冇間斷運作,backup先係最安全

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-3-25 10:58 PM 發表

唔同,raid5有人唔生性delete左野就收皮,中毒又收皮

raid只係冇間斷運作,backup先係最安全
師兄,你講緊有人delete嘢又唔同講法,RAID 乜都死啦。只有backup同restore先有用,但係如果喺backup前delete咗就神仙都救唔返啦。。我見本來講驚死碟呀嘛。
請問師兄你用乜嘢方法sync data?

引用:
原帖由 krzys995x8 於 25-3-2021 23:23 發表

師兄,你講緊有人delete嘢又唔同講法,RAID 乜都死啦。只有backup同restore先有用,但係如果喺backup前delete咗就神仙都救唔返啦。。我見本來講驚死碟呀嘛。
請問師兄你用乜嘢方法sync data?
排程batch robocopy指令

所以1隻做每日backup,另1隻1星期backup, delete左野都冇咩影響

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]