• 瀏覽: 5,778
  • 回覆: 59
舊電腦是HP Pavilion Slimline s5548hk只有3gb ram, 我想裝SSD取代舊的HDD, 因廠機機箱冇位, 裝了SSD後HDD不能再裝入機箱, 如我買SSD想平靚正有咩選擇?買幾多gb SSD比較好?

熱賣及精選
引用:
原帖由 rad111 於 2021-2-15 10:15 AM 發表

舊電腦是HP Pavilion Slimline s5548hk只有3gb ram, 我想裝SSD取代舊的HDD, 因廠機機箱冇位, 裝了SSD後HDD不能再裝入機箱, 如我買SSD想平靚正有咩選擇?買幾多gb SSD比較好?
樓主你用緊嗰部機嘅詳細規格有沒有?

你部機的主機板 是否能夠支援AHCI 模式嗎?( 現今已經好少人提及, 因為現今的主機板 一定百分百支援AHCI模式)

如果部機是很 舊款的型號, 唔建議在為舊機添置新器材!

引用:
原帖由 rad111 於 2021-2-15 10:15 AM 發表

ssd不怕震很多ching,用雙面膠紙貼在機箱或用索帶固定就可以,mx500 500gb啦有5年保大約430,250gb 就3xx(唔抵)記得如果是重裝就要先拔走hdd其中一條cable等重裝完windows落ssd後沒問題關機才插回hdd cable不然兩個插來裝你一拔走hdd你會開不了機,(裝windows?)
如想加ram去新高登一樓(正門上樓梯轉右,賣盒子隔離2手硬件店)買一條ddr3 4gb大約100,

盛衰交替,物極必反
SSD (Sata) 用雙面膠紙痴住都得啦,洗乜理有無bay 位

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
舊廠機冇謂加新嘢,仲要換SSD取代HDD隨時OS都開唔到...

去新高登求其買隻二手SATA SSD算啦,仲洗大錢咩

順便去新高登,買雙面DDR 3 4gb RAM, 買兩條, 記住一定要雙面

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-2-15 12:49 PM 發表

順便去新高登,買雙面DDR 3 4gb RAM, 買兩條, 記住一定要雙面
想請問為何一定是要雙面呢?兩者 有甚麼分別的?

引用:
原帖由 gold_fishman 於 2021-2-15 04:13 PM 發表

想請問為何一定是要雙面呢?兩者 有甚麼分別的?
雙面是兼容問題,底板接受每面容量是有極限的,超過就開不到機,記憶體兩面都有晶片就係雙面

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-2-15 04:31 PM 發表

雙面是兼容問題,底板接受每面容量是有極限的,超過就開不到機,記憶體兩面都有晶片就係雙面
死火,我剛剛買了一條是單面4GB。

想請問一下是否已開到機就沒有問題了。謝謝

引用:
原帖由 gold_fishman 於 2021-2-15 07:01 PM 發表

死火,我剛剛買了一條是單面4GB。

想請問一下是否已開到機就沒有問題了。謝謝
開到機就無問題

G41 ? 十年前產品 ? 真心話, 無必要升級.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2021-2-17 12:18 PM 發表

G41 ? 十年前產品 ? 真心話, 無必要升級.
昨日才幫助朋友775 socket底板升級ssd做系統,用落十分暢順,仲用2g x4條ddr2 800 Ram

打錯字

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-2-17 12:30 PM 發表

昨日才幫助朋友775 socket底板升級ssd做系統,用落十分暢順,仲用2g x4條ddr2 800 Ram
你要搏佢無parts壞, 我手頭有部廠機仲行緊P4, 原本3G Ram, 之前瓜左條, 而家剩番2G, 唔諗住加返條, 隻HD仲係80G, 專跟舊Project, 唔轉用SDD. 計過條數, 一旦隻HD壞埋, 買部二手廠機好過, 仲平, 而且方便.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]