• 瀏覽: 3,096
  • 回覆: 22
  • 追帖: 2
吾知係咪吾小心刪左 windows 入面資料 依家無線網絡上卡冇左 冇得wifi上網 求救 本人電腦白痴

熱賣及精選
del 左有冇題張卡,你right click ,"wingki.hp", 選重新尋找就得呀。

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-2-5 06:15 PM 發表

del 左有冇題張卡,你right click ,"wingki.hp", 選重新尋找就得呀。
好似刪左果個 依家得番 寬頻連線果個裝置

想還原原廠設定又吾見左隻碟 想問去電腦店係買番 windows 碟?

你如果仲可以插線上到網,就去返你部機(我估係notebook)嘅官方網站,下載返你部notebook model 嘅無線上網驅動程式(driver)啦。 裝返就冇事,唔好旨意Windows嘅自動搜尋,佢做得好差個9成search話冇的~

引用:
原帖由 UniversalTooth 於 2021-2-5 07:10 PM 發表

你如果仲可以插線上到網,就去返你部機(我估係notebook)嘅官方網站,下載返你部notebook model 嘅無線上網驅動程式(driver)啦。
冇網線有咩方法?

引用:
原帖由 農場奔放的羊羊 於 2021-2-5 07:11 PM 發表

冇網線有咩方法?
一係原廠裝機碟,一係就搵部有得上網嘅機download返用usb過入去(手機都得㗎).

引用:
原帖由 農場奔放的羊羊 於 2021-2-5 07:01 PM 發表

好似刪左果個 依家得番 寬頻連線果個裝置
無理由. 你刪左. 再right click ,"wingki.hp", 選重新尋找就得呀
點都唔會得番寛頻連線個裝置.
一定尋找到無線卡. 最多無driver , 要你download.
即一定至少變返你頭一張相. 唔會無左. 除非你張無線卡直頭壞左. (但唔會啦. 你剛剛才有, 如果真係壞左, 你點重裝都係無)

同埋. 你無線網路卡是USB?
係的話. 拔出, 再插返入去. 見燈閃. 就得返.
USB卡好多時都係咁. 我屋企都係咁.

(如果係notebook , windows 10內置就有, 重置WINDOWS)
去,設置, 更新和安全, 恢復 - 重置此電腦 - "開始"
(但上個回貼都講, 重新尋找唔會見唔到個裝置. 除非壞左. 如果係notebook, 仲有個可能, 就係你停用左. notebook 有啲制會停用到)

果啲裝置都話未安裝 我又下載吾到

如果去買番 windows碟重新安裝可以?

引用:
原帖由 UniversalTooth 於 2021-2-5 07:14 PM 發表

一係原廠裝機碟,一係就搵部有得上網嘅機download返用usb過入去(手機都得㗎).
其他作業系統 無法使用 姐係入面比我吾小心刪除左?

引用:
原帖由 農場奔放的羊羊 於 2021-2-6 05:10 PM 發表

其實你原本已經有3件嘢冇咗驅動程式:
1. 2個寫住PCI 裝置嘅可以唔理佢住
2. 網站控制卡係你要處理咗,裝咗驅動程式先。

驅動程式有分Windows版本,所以睇圖你要下載返Windows7 嘅先裝得。
另外我唔知你裝咗乜下面整多2個感嘆號出嚟,咁即係話你下載個個驅動程唔係你部機張網卡嘅型號。 可以嘅你俾個notebook 型號我幫你睇睇。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]