• 瀏覽: 4,455
  • 回覆: 23
如圖

熱賣及精選
引用:
原帖由 alee001 於 5-2-2021 12:18 發表

如圖
EDO年代果時用過類似野, 關機即收皮

呢張有粒電可以頂2日, 長開OK但自從有SSD之後冇咩必要用RAMDISK

好多年前的産品!
RAM Disk  我借朋友來玩過一星期!但可能我唔識用,我覺得唔好用!

如果唔貴邊度有得買呢玩吓?

引用:
原帖由 alee001 於 2021-2-5 01:47 PM 發表

如果唔貴邊度有得買呢玩吓?
你去啲賣二手電腦零件嘅鋪頭搵搵有冇二手貨啦!

都出咗差唔多十年嘅產品 ,全新應該沒有了!

補充多一句, 呢個產品 對ram有要求, 建議你最好買 ram的時候, 全部選擇同一牌子, 同一速度, 最好連單雙面都一致!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-5 01:51 PM 發表

你去啲賣二手電腦零件嘅鋪頭搵搵有冇二手貨啦!

都出咗差唔多十年嘅產品 ,全新應該沒有了!

補充多一句, 呢個產品 對ram有要求, 建議你最好買 ram的時候, 全部選擇同一牌子, 同一速度, 最好連單雙面都一致!
我有原廠舊ram想試吓...
new高登搵過佢哋冇收咁舊嘅硬件?
依bay都唔見有?

引用:
原帖由 alee001 於 2021-2-5 02:07 PM 發表

依bay都唔見有?
呢件野出的時候就已經唔流行!所以二手就 更加少!

引用:
原帖由 alee001 於 5-2-2021 14:07 發表

依bay都唔見有?
你有幾多G ram? 得幾G就無謂搞

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-5 02:22 PM 發表

你有幾多G ram? 得幾G就無謂搞
舊產物時代都唔會用大G ram...
見視頻有人裝win3.1好奇想試吓,如果裝晒windows分頁檔都應該幾好用...

引用:
原帖由 alee001 於 5-2-2021 14:36 發表

舊產物時代都唔會用大G ram...
見視頻有人裝win3.1好奇想試吓,如果裝晒windows分頁檔都應該幾好用...
呢張野好似係用DDR1, DDR1有每條2G不過唔大路, 1G先大路野, 如果你有4條都可以玩下WIN98, WINXP果D

不過WIN98用SSD定RAM DISK分別不大

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-5 02:43 PM 發表

呢張野好似係用DDR1, DDR1有每條2G不過唔大路, 1G先大路野, 如果你有4條都可以玩下WIN98, WINXP果D

不過WIN98用SSD定RAM DISK分別不大
唔知佢spect係乜可能送畀我都用唔著就真..
https://www.youtube.com/watch?v=bYbCYgYZVT8

有DDR2 型號
DDR3 以上就好似無

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 alee001 於 5-2-2021 14:56 發表

唔知佢spect係乜可能送畀我都用唔著就真..
https://www.youtube.com/watch?v=bYbCYgYZVT8
都係SATA 1介面, 現時普通SSD已經搞掂佢, 只係4K效能靚仔

DDR4咁平, 插多幾10G用軟體RAMDISK仲化算

其實張卡可以改良吓用DDR4行PCIe 6內置少量SSD暫存唔洗用電池...可能仲好用過SSD?

引用:
原帖由 alee001 於 5-2-2021 16:02 發表

其實張卡可以改良吓用DDR4行PCIe 6內置少量SSD暫存唔洗用電池...可能仲好用過SSD?
用軟件ramdisk得啦,而家RAM閒閒地都插64G,直接用系統RAM點都快過PCIE

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]