• 瀏覽: 11,838
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
準備安裝網上行1000M光纖~
請問如果拉明線入屋, 大家係比師傅鑽穿道門定點?
有無相可以參考下?

熱賣及精選
可參考你現有的,線位理應與100M或10M的一樣

我之前用HKBN BB100, 有條暗線由屋企去公共走廊天花~
不過應該拉唔番暗線入屋...

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2021-2-1 12:03 PM 發表

準備安裝網上行1000M光纖~
請問如果拉明線入屋, 大家係比師傅鑽穿道門定點?
有無相可以參考下?
可參考這些,通常在門框鑽孔

附件

IMG-20210117-WA0002.jpg(104.74 KB)

2021-2-1 11:06 PM

IMG-20210102-WA0000.jpg(104.4 KB)

IMG-20201208-WA0003.jpg(106.35 KB)

IMG-20201028-WA0014.jpg(93.46 KB)

引用:
原帖由 KPT 於 2021-2-1 11:06 PM 發表

c 兄,請問條光纖線係咪好硬身?

我諗緊好唔好轉光纖,但因為要拉明線,咁有啲牆嘅轉角位要屈條光纖線,又唔想好似你幅圖咁用釘嘅碼仔。只係想用呢啲雙面膠貼嘅固定條光纖。

引用:
原帖由 KPT 於 2021-2-1 11:06 PM 發表

會唔會夾爛條線呀?

引用:

這樣做弓心女安全D

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-2-2 01:08 PM 發表

這樣做弓心女安全D

c兄,請問條光纖硬唔硬身?
因為咁樣做條管好礙眼,我想就咁一條幼幼地嘅光纖線,用雙面膠貼嘅碼仔固定。
但有啲牆轉角位

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-2 01:30 PM 發表

c兄,請問條光纖硬唔硬身?
因為咁樣做條管好礙眼,我想就咁一條幼幼地嘅光纖線,用雙面膠貼嘅碼仔固定。
但有啲牆轉角位

條線都硬(表面)但入面好易斷,你100M是否行明線呀?有冇圖呀?

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-2-2 01:37 PM 發表

條線都硬(表面)但入面好易斷,你100M是否行明線呀?有冇圖呀?
我現在用緊 ADSL 入牆。
但係如果再拉光纖,入牆就再拉唔到。所以要拉明線。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-2 02:04 PM 發表

我現在用緊 ADSL 入牆。
但係如果再拉光纖,入牆就再拉唔到。所以要拉明線。
明白,等我今晚影D相你睇我條光纎你睇

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-2-2 02:48 PM 發表

明白,等我今晚影D相你睇我條光纎你睇
非常感謝🙏🏻

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-2 12:58 PM 發表

c 兄,請問條光纖線係咪好硬身?

我諗緊好唔好轉光纖,但因為要拉明線,咁有啲牆嘅轉角位要屈條光纖線,又唔想好似你幅圖咁用釘嘅碼仔。只係想用呢啲雙面膠貼嘅固定條光纖。

ching
你呢種膠貼碼仔淘寶買?

今日等個師傅黎, 打電話黎我就番屋企等佢, 點知遲成個鐘都算, 黎到決定走明線又話無帶電鑽...要重新約下星期六...

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2021-2-2 05:19 PM 發表

ching
你呢種膠貼碼仔淘寶買?

今日等個師傅黎, 打電話黎我就番屋企等佢, 點知遲成個鐘都算, 黎到決定走明線又話無帶電鑽...要重新約下星期六...
係呀淘寶見到

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-2 02:50 PM 發表

非常感謝🙏🏻

白色這條是光纖

圖1開始條光纖由機房去走廊上面個四方盒圖3的井位之後暗線再入去我屋企,圖4是我的裝修C父幫我在天花上開個引線位再去到我 路由器,圖五條光纖線會在個電話盒角出條光纖線

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]