• 瀏覽: 4,856
  • 回覆: 42
本主題由 peterchan 於 2021-1-30 09:39 AM 分類
小弟陳年電腦底板SUPPORT到M.2 SSD, 但唔肯定用咩型號適合.
近年SSD越來越抵玩, 所以想入隻512G試下.
麻煩CHING們給建議. THANKS

以下是底板INFO.
1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3, 支援 M Key M.2 SATA3 6.0 Gb/s 與 M.2 PCIe 模組至 Gen2 x2 (10 Gb/s)
支援 30mm, 42mm, 60mm, 80mm, 110mm 的 M.2 設備)

熱賣及精選
引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 09:38 AM 發表

小弟陳年電腦底板SUPPORT到M.2 SSD, 但唔肯定用咩型號適合.

以下是底板INFO.
1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3, 支援 M Key M.2 SATA3 6.0 Gb/s 與 M.2 PCIe 模組至 Gen2 x2 (10 Gb/s) ...
支援2280嗎?
如支援就A2000果隻!

引用:
原帖由 大隻老系你 於 2021-1-30 09:52 AM 發表

支援2280嗎?
如支援就A2000果隻!
支援2280!
A2000係咩野? 小弟唔識

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 10:44 AM 發表

支援2280!
A2000係咩野? 小弟唔識
https://m.price.com.hk/product.php?p=424237

引用:
原帖由 大隻老系你 於 2021-1-30 10:50 AM 發表

https://m.price.com.hk/product.php?p=424237
唔該. 介面好似同我隻底板有少少唔同,,有冇問題呢?
介面 :NVMe PCIe Gen 3.0 x 4 通道

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 10:59 AM 發表

如底板說明書無2280字眼,
建議你用SATA SSD算了·,
速度多數只差幾秒不太覺的

引用:
原帖由 大隻老系你 於 2021-1-30 11:28 AM 發表

如底板說明書無2280字眼,
建議你用SATA SSD算了·,
速度多數只差幾秒不太覺的
底板是確定用到2280
而家行緊SATA最多500M/S速度
真的不值得UPGRADE嗎?

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 11:33 AM 發表

底板是確定用到2280
可以向下兼容,即是你買gen 3碟可以插落gen 2槽,值不值得見仁見智,首先要容量,如容量夠,我個人覺得無需要攪,容量唔夠就點都要買多隻

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 11:33 AM 發表

底板是確定用到2280
只得Gen2 x2買乜鬼野M2
買隻SATA SSD算鬼數啦🤔

Gen2就任何1條都得

引用:
原帖由 大隻老系你 於 2021-1-30 02:41 PM 發表

只得Gen2 x2買乜鬼野M2
買隻SATA SSD算鬼數啦🤔
係咪效能大打折扣?

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 10:59 AM 發表

其實你可以影張底板相片·
去電腦場問下仲好!

引用:
原帖由 進擊的地獄榴槤 於 2021-1-30 09:38 AM 發表

以下是底板INFO.
1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3, 支援 M Key M.2 SATA3 6.0 Gb/s 與 M.2 PCIe 模組至 Gen2 x2 (10 Gb/s) ...
第五代主板, 用返sata ssd 吧啦.
無謂搞到自己...

M.2=NGFF; type:2230、2242、2260、2280&22110
(e.g. 2280=22mm W;80=80mm L)

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-2-2 10:41 AM 發表

第五代主板, 用返sata ssd 吧啦.
無謂搞到自己...
純粹想試下新野

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]