• 瀏覽: 3,083
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
我有部電腦經路由器插網線落電腦就上到網
但直接modem插落電腦就唔得
但插其他電腦係上到網 就係果部上唔到
設唔設定固定在啲咩

熱賣及精選
你部機係咪 set 咗用 fix IP 呀?

引用:
原帖由 hi123456789 於 26-1-2021 17:53 發表

我有部電腦經路由器插網線落電腦就上到網
但直接modem插落電腦就唔得
但插其他電腦係上到網 就係果部上唔到
設唔設定固定在啲咩
可能要pppoe dailup

我可以點做可以直接modem插落電腦上到網

引用:
原帖由 hi123456789 於 26-1-2021 23:20 發表

我可以點做可以直接modem插落電腦上到網
影你個modem來望下

係唔係部電腦set了固定IP呀?正常應該用DHCP等人派IP

用網上行modem

有機會PPPOE,要名密碼登入

PPPOE咩黎 我要重設?定係點做

引用:
原帖由 hi123456789 於 27-1-2021 23:18 發表

PPPOE咩黎 我要重設?定係點做
睇win7果個,win10差唔多搞法

http://www.hkt.com/customer-serv ... etvigator?locale=zh

帳號  密碼 我要打咩

引用:
原帖由 hi123456789 於 28-1-2021 06:32 發表

帳號  密碼 我要打咩
只係懷疑你係pppoe, 你登入個router睇下係唔係pppoe先,再睇帳號係乜名,密碼通常係身份證6個字,唔得就搵pccw客服問

如果其他電腦得淨係1架唔得,可以睇下係唔係set左手動ip,改返自動

引用:
原帖由 hi123456789 於 2021-1-28 06:32 AM 發表

帳號  密碼 我要打咩
你用幾多m寬頻老電100m或以上應該是dhcp 100m以下才是pppoe要入老電給你的email及密碼,如何在電腦用pppoe上網上google搜尋一下就有圖文並茂

盛衰交替,物極必反
睇左係唔係自動IP先啦,你連密碼都唔知,應該不是用密碼架啦

邊到睇自己係唔係手動IP定自動IP
我用1000M

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]