• 瀏覽: 1,298
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
求犎忙,之前用外置2.5吋 2tb
western digit (element)錄電視,用左一二年,後期用吾到,而家放電腦用,擋案總管見吾到,用
partition magic見到,format到NTSC同FAT32,再揾本身wD軟件test都冇問題,但電腦都系見吾到

熱賣及精選
有無入磁碟管理睇下見唔見到隻碟
見到隻碟既有無加番Drive letter

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-1-26 10:34 AM 發表

有無入磁碟管理睇下見唔見到隻碟
見到隻碟既有無加番Drive letter

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/storage/disk-management/media/change-drive-letter.png
試左,見吾到,但系統管理嘅硬體裝置就見到

回覆 引用 TOP

磁碟管理見唔到就用唔到
轉過另一個USB插頭再試
條USB線如果可以拆既換過條線再試

其實如果用黎錄電視既用途都有問題既, 就更加唔應該用黎駁電腦, 除非你接受隻野隨時瓜都無所謂

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-1-26 10:52 AM 發表

磁碟管理見唔到就用唔到
轉過另一個USB插頭再試
條USB線如果可以拆既換過條線再試

其實如果用黎錄電視既用途都有問題既, 就更加唔應該用黎駁電腦, 除非你接受隻野隨時瓜都無所謂
以經用其它冇問題嘅硬碟USB線交替試左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dis321cuss 於 2021-1-26 10:23 AM 發表

求犎忙,之前用外置2.5吋 2tb
western digit (element)錄電視,用左一二年,後期用吾到,而家放電腦用,擋案總管見吾到,用
partition magic見到,format到NTSC同FAT32,再揾本身wD軟件test都冇問題,但電腦都系見吾到
自己有件USB 3.5" HDD情況同你一樣,放左去電視6野,約一年瓜左,放電腦搞左五/六次,只係認到但format fail,之後冇再理佢

回覆 引用 TOP

應該變咗raw格式,我剛試一部又是如此,要用第三方軟件,格式化才可以,另外試入磁碟管理,看一看最左面見不見有一裝置,如有就點入去它就會叫你格式化的,格式化完就可以

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

電視錄影係加密左一定要本機睇,windows睇唔到架

除非你個電視係早期國產貨未有加密

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-26 11:37 AM 發表

電視錄影係加密左一定要本機睇,windows睇唔到架

除非你個電視係早期國產貨未有加密
用partition magic format左都解吾到?

引用:
原帖由 dis321cuss 於 26-1-2021 11:46 發表

用partition magic format左都解吾到?
用diskpart clean左隻碟就得

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-26 11:47 AM 發表

用diskpart clean左隻碟就得
多謝,單左個
diskpart,睇到碟內好多file仲系度,應該系個
harddisk被加密左,但單個免費板吾可以clean,要再揾

引用:
原帖由 dis321cuss 於 26-1-2021 13:45 發表

多謝,單左個
diskpart,睇到碟內好多file仲系度,應該系個
harddisk被加密左,但單個免費板吾可以clean,要再揾
唔洗DOWN, WINDOWS內置左, 參考E度教學

https://youtu.be/UfbTU2bOHQU

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-26 01:48 PM 發表

唔洗DOWN, WINDOWS內置左, 參考E度教學

https://youtu.be/UfbTU2bOHQU
多謝,回家看

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]