• 瀏覽: 3,894
  • 回覆: 30
各位師兄好, 昨天由 2400 換了 3600 但是相隔一段時間就會重啟, 已經重啟了兩次
3700X + ASUS B550 + ADATA DDR4 3600 已經開了 XMP 謝謝

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination
有冇支援列表都係咁話,技術上所有要高頻xmp的Ram,基本上首先要剔除佢在購買list內。

回覆 引用 TOP

冇在支援列表內啊,昨晚還藍屏。麼

附件

20210121_220158.jpg(176.84 KB)

2021-1-22 10:45 AM

回覆 引用 TOP

用MemTest測試下RAM有冇壞先

回覆 引用 TOP

我新電腦都間中有咁既問題,不時出蓋畫面重開
但已經試過WIN10記憶體測試同MemTest都冇異常
網上講有人話係RAM問題 又有話WIN更新BUG 顯卡等等... 

引用:
原帖由 6666 於 2021-1-21 08:10 PM 發表

各位師兄好, 昨天由 2400 換了 3600 但是相隔一段時間就會重啟, 已經重啟了兩次
3700X + ASUS B550 + ADATA DDR4 3600 已經開了 XMP 謝謝
換返條舊ram落去, update bios先

version 1216

3. Improve DRAM compatibility

請直接更新Version 1401

兩條RAM 是不是插在遠離CPU 的那一對槽?

引用:
原帖由 yotola 於 2021-1-22 12:30 PM 發表

我新電腦都間中有咁既問題,不時出蓋畫面重開
但已經試過WIN10記憶體測試同MemTest都冇異常
網上講有人話係RAM問題 又有話WIN更新BUG 顯卡等等... 
通常如果是amd 兼容ram問題的話, 降去2133基本速度就穩定返.
windows更新藍畫面, 在沒硬件問題的電腦是不常見.

回覆 引用 TOP

off咗XMP降速試吓啦...

回覆 引用 TOP

好 我去轉返AUTO試試情況!

回覆 引用 TOP

有好大機會XMP 3600mhz太高行唔到死機

我2700x 買條3600mhz既 ddr4 佢都係行到3200mhz
3400mhz已經會藍mon

我轉了AUTO後都出現有藍畫面 仲要之後不停REBOOT入唔到WIN 
要熄機再開先入到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-1-22 12:32 PM 發表

換返條舊ram落去, update bios先

version 1216

3. Improve DRAM compatibility

請直接更新Version 1401
師兄你好,BIOS 已經是最新版本 1801,舊RAM 是完全沒有問題,但是換了 3600 後間唔中會重新啟動,我懷疑是 CPU 電壓不夠,現在測試中,到現在沒有重啟。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園自信的香腸 於 2021-1-22 03:43 PM 發表

有好大機會XMP 3600mhz太高行唔到死機

我2700x 買條3600mhz既 ddr4 佢都係行到3200mhz
3400mhz已經會藍mon
師兄你好,我都試試行 3400 看看會不會重啟,佢又不會即時重啟,用了幾小時後才重啟,又可以入到 WINDOWS

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]