• 瀏覽: 4,545
  • 回覆: 10
各位師兄好, 昨天由 2400 換了 3600 但是相隔一段時間就會重啟, 已經重啟了兩次
3700X + ASUS B550 + ADATA DDR4 3600 已經開了 XMP 謝謝

熱賣及精選
冇在支援列表內啊,昨晚還藍屏。麼

附件

20210121_220158.jpg(176.84 KB)

2021-1-22 10:45 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-1-22 12:32 PM 發表

換返條舊ram落去, update bios先

version 1216

3. Improve DRAM compatibility

請直接更新Version 1401
師兄你好,BIOS 已經是最新版本 1801,舊RAM 是完全沒有問題,但是換了 3600 後間唔中會重新啟動,我懷疑是 CPU 電壓不夠,現在測試中,到現在沒有重啟。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園自信的香腸 於 2021-1-22 03:43 PM 發表

有好大機會XMP 3600mhz太高行唔到死機

我2700x 買條3600mhz既 ddr4 佢都係行到3200mhz
3400mhz已經會藍mon
師兄你好,我都試試行 3400 看看會不會重啟,佢又不會即時重啟,用了幾小時後才重啟,又可以入到 WINDOWS

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-1-22 05:20 PM 發表

3400屬OC, 可能要改電壓.
3200就standard.
DRAM 電壓都是用 1.35

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-1-22 01:25 PM 發表

兩條RAM 是不是插在遠離CPU 的那一對槽?
我插 2 4 槽,即是 A2 B2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-1-22 05:25 PM 發表

3400 電壓改1.4
3600 電壓改1.42 試試
好的,我試試加壓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-1-22 07:31 PM 發表

其實有個軟件專幫ryzen嘗試找出穩定的ram settings.
不過如果set錯左, 燒壞嘢, 後果自負.
https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/
謝謝師兄

回覆 引用 TOP

我試行 3466 看看用一段時會否重啟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-1-22 09:53 PM 發表

應該熄咗XMP,force行返3200,勉強無幸福
師兄晚安, 關閉 XMP 只得 2666

終於找到了電腦隔一段時間重啟原因, 問題是這對 RAM 開 XMP 最盡行到 3533

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]