• 瀏覽: 3,902
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
人生題,
M.2 降速可唔可以提升壽命?
底板只可以行 gen2 x 4
本來可以行3000mb, 
得番1700 mb, 
會唔會因為降速
令寫入次數減少同長期唔洗full load速度

重而增加耐久性?

熱賣及精選
引用:
原帖由 hellohk2012 於 21-1-2021 16:27 發表

人生題,
得番1700 mb, 
會唔會因為降速

重而增加耐久性?
SSD係計寫入量, 你唔好放咁多野入去就得

同埋用得SSD都唔洗計較呢D啦

回覆 引用 TOP

係睇杪寫次數而唔係快慢呀

回覆 引用 TOP

SSD慢 -  唔會
龜速上網就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellohk2012 於 2021-1-21 04:27 PM 發表

人生題,
得番1700 mb, 
會唔會因為降速

重而增加耐久性?
如果是IQ題的話是可以的

因為,寫入慢左,要花費多些時間才能完成整個消耗過程,所以可以用耐D

例如: 壽命是寫入10GB, 高速寫入1小時已用盡, 慢速寫入要5小時才寫滿, 咁壽命就長左!

引用:
原帖由 joelau79 於 22-1-2021 19:37 發表

如果是IQ題的話是可以的

因為,寫入慢左,要花費多些時間才能完成整個消耗過程,所以可以用耐D

例如: 壽命是寫入10GB, 高速寫入1小時已用盡, 慢速寫入要5小時才寫滿, 咁壽命就長左!
相同票價坐飛機要3小時,坐火車1日,坐火車抵好多,可以享受多21小時服務

坐豪華🛳貴同慢過坐好多,不過好多富豪鍾意坐

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

其實應該咁問:如果壽命係N咁多個r/w cycle,減低frequency會對N有乜影響,係多咗,少咗,定冇變?

引用:
原帖由 hamsterman 於 23-1-2021 12:05 發表

其實應該咁問:如果壽命係N咁多個r/w cycle,減低frequency會對N有乜影響,係多咗,少咗,定冇變?
姐係你有1000蚊, 陰D陰D用定係1野過洗晒佢

另一問題,降速能降低熱量,是否可以延長壽命?

引用:
原帖由 KPT 於 2021-1-23 02:16 PM 發表

另一問題,降速能降低熱量,是否可以延長壽命?
有機會, 與 R/W無關, 與硬件因溫度損耗有關

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-23 02:05 PM 發表

姐係你有1000蚊, 陰D陰D用定係1野過洗晒佢
唔係IQ題,係物理題

引用:
原帖由 hamsterman 於 23-1-2021 22:29 發表

唔係IQ題,係物理題
減數題,ssd一落地就有明確數字倒數生命,冇得似HDD咁樣人品好就玩耐D

引用:
原帖由 joelau79 於 2021-1-23 07:29 PM 發表

有機會, 與 R/W無關, 與硬件因溫度損耗有關
與R/W嘅function無關,但係frequency加R/W可以代表circuit activity,咁如果做N咁多個operations,即係啲電路開關開關開關N咁多次,用好快嘅時間去做完,VS拉長嚟做,對電路同啲transistors損耗有冇影響,呢個就係個問題。

溫度同損耗有關,咁frequency同溫度有冇關呢?有關嘅話就間接答到樓主個問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-23 10:32 PM 發表

減數題,ssd一落地就有明確數字倒數生命,冇得似HDD咁樣人品好就玩耐D
個明確數字係喺個statistical distribution度抽出嚟。個model會虛擬某啲operating conditions,而家係改咗某個input,咁個distribution curve會唔會因此而shift咗?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]