• 瀏覽: 3,950
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 hellohk2012 於 21-1-2021 16:27 發表

人生題,
M.2 降速可唔可以提升壽命?
底板只可以行 gen2 x 4
本來可以行3000mb, 
得番1700 mb, 
會唔會因為降速
令寫入次數減少同長期唔洗full load速度

重而增加耐久性?
SSD係計寫入量, 你唔好放咁多野入去就得

同埋用得SSD都唔洗計較呢D啦

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 joelau79 於 22-1-2021 19:37 發表

如果是IQ題的話是可以的

因為,寫入慢左,要花費多些時間才能完成整個消耗過程,所以可以用耐D

例如: 壽命是寫入10GB, 高速寫入1小時已用盡, 慢速寫入要5小時才寫滿, 咁壽命就長左!
相同票價坐飛機要3小時,坐火車1日,坐火車抵好多,可以享受多21小時服務

引用:
原帖由 hamsterman 於 23-1-2021 12:05 發表

其實應該咁問:如果壽命係N咁多個r/w cycle,減低frequency會對N有乜影響,係多咗,少咗,定冇變?
姐係你有1000蚊, 陰D陰D用定係1野過洗晒佢

引用:
原帖由 hamsterman 於 23-1-2021 22:29 發表

唔係IQ題,係物理題
減數題,ssd一落地就有明確數字倒數生命,冇得似HDD咁樣人品好就玩耐D

引用:
原帖由 hamsterman 於 23-1-2021 22:55 發表

個明確數字係喺個statistical distribution度抽出嚟。個model會虛擬某啲operating conditions,而家係改咗某個input,咁個distribution curve會唔會因此而shift咗?
買隻新SSD返來做boot disk安系統,再1野過放90%滿野入去唔DELETE,好快就收皮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chanchiyu 於 24-1-2021 23:48 發表

在這個香討區,有冇人知ssd seq-q32t1或4k q32t1 之類既數植,有冇人知點先可以去到全速
1開機已經全速,4K係慢D正常

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]