• 瀏覽: 8,769
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
budget$3000

熱賣及精選
世事無絕對,話某某店冇鑊叫你去幫襯砌,一陣有鑊果時點計?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-1-21 11:34 AM 發表

世事無絕對,話某某店冇鑊叫你去幫襯砌,一陣有鑊果時點計?
嚴選頭三位高質砌機舖

幫襯開有個叫 roy 哥,都搵佢執咗大大話話 20 幾部機(大部都係 $2000-3000 文書機)
未試過有咩問題,最初幾次都係係其他舖執咗張 list 再俾佢
正常都會平幾嚿(其實間間你俾個佢 list 都多數會減俾你)
到後期都直接搵佢,佢只係問一句公司用定自己用,其他就自動波同我搞掂晒

不過砌機呢家嘢…有時都幾睇樣,我就試過買隻新 SSD
無 BT 情況下,唔夠半年就香咗,結果由於我之前買嘅係貨尾
代理都無得換,結果換咗隻三叔 SSD 返嚟

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-21 05:12 PM 發表

幾間大鋪差唔多,
有間叫erric乜既我近年幫襯多,
唔係因為平,
係因為佢哋金雞workshop有件老屎忽四眼仔幾好,
唔寸又實際,仲客客氣,
有印象條友做左至小四五年以上,
有乜嘢整老老柒柒,
童叟無欺。
近期火滾系列:香港終磚!
幫公司搞幾台D新電腦比同事,廢Q事出去搵硬件,就去終磚既網上執硬件。
老實講,都知幾期硬件因疫情同礦工等等既事搞到好多都沒貨,之但係佢地既手法真係當人地係傻既。
1月13號係佢地個官網砌左張list出來,係whatsapp度比訂單號碼佢,問佢D野有沒貨。
一開始就講張asus rtx 3060ti沒貨,轉第2張,錦唔出奇呀,未換佢推既其中一張囉!
之後講機箱唔得,主板沒貨,ram沒貨。。。。。搞左幾個鐘,終於佢沒再回覆,沒記錯果時4點幾。

第二日,無lala講 hdd沒貨,火牛無貨。。。。。照轉佢推既野,公司錢,費Q事煩。

第三日,三叔970 EVO無貨(心諗未玩我啦!呢一張都沒貨?!係呢一個時候覺得佢水Q我!),轉佢推果隻m2 SSD

第四日,如果沒記錯,佢推果張顯卡沒貨,叫我直上3080..........
真心佢真係當人水魚呀?!

原本未講要換3080前:張list$13xxx,改到第3日都已經變左$17000
而家佢推果張又話沒???真傻定係假癡呀??
一張list,要4日先查到邊D有貨,邊D無貨?真係當人傻既咩?
最後都係要走出去自已買件!最唔想就係走來走去嫁啦!

引用:
原帖由 jerome2003008 於 2021-1-22 11:26 PM 發表

近期火滾系列:香港終磚!
幫公司搞幾台D新電腦比同事,廢Q事出去搵硬件,就去終磚既網上執硬件。
老實講,都知幾期硬件因疫情同礦工等等既事搞到好多都沒貨,之但係佢地既手法真係當人地係傻既。
1月13號係佢地個官網砌左張list出來,係whatsapp度比訂單號碼佢,問佢D野有沒貨。
一開始就講張asus rtx 3060ti沒貨,轉第2張,錦唔出奇呀,未換佢推既其中一 ...
我之前比張list佢睇 佢都話有啲冇貨 有啲就話叫我轉其他嘢 跟住我冇理到 所以唔知跟住會發生咩事

大鋪砌大價, 細鋪砌細價, 去邊間自己諗!!

引用:
原帖由 一頁進擊的綿羊 於 2021-1-21 11:30 AM 發表

budget$3000
買部廠機 唔使煩,唔需要考慮 畀邊一間舖頭砌機!

再講就算係大鋪都想賺你多一點錢, 所以沒有話黑唔黑店, 問題係你對電腦硬件呢方面嘅知識 有沒有!

如果你對電腦呢方面嘅知識有一定程度, 去二手電腦零件店買零件自己砌都可以添!

但係如果你電腦知識唔多, 最安全嘅做法就係買部廠機返嚟用, 有什麼事嘅就打電話去 找廠機代理跟進維修!

在我認為黑店的定義, 就係原本同你講好咗 價錢及砌到什麼硬件, 之後就砌一部早兩代  嘅 二手硬件 賣畀你( 簡單啲就係貨不對版), 呢啲先至真正係黑店!

3000蚊想砌咩🤣🤣

涉及Windows License成本問題不如去買廠機喇,$3000 budget砌條鐵咩?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-1-24 11:48 AM 發表

涉及Windows License成本問題不如去買廠機喇,$3000 budget砌條鐵咩?
有咩推介呀ching

引用:
原帖由 一頁進擊的綿羊 於 2021-1-24 12:10 PM 發表

有咩推介呀ching
去Dell hk官網大把$3000以上的選擇

琴日去SSP有間鋪話文書價錢電競享受喎...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]