• 瀏覽: 2,442
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
有部好舊既laptop 裝左原裝windows 同office,裝左接近10年。另有外個底板d USB 位有d 壞。部機主要做文書。
我搵到windows 個code但係搵唔到office個code。兩者都係砌機果陣電腦鋪裝,個windows code 貼左係度。d 野已經backup哂,我想換個底板同洗機但係驚裝唔返個office, 可以點做???

引用:
原帖由 GreyParrot 於 2021-1-20 02:38 PM 發表

有部好舊既laptop 裝左原裝windows 同office,裝左接近10年。另有外個底板d USB 位有d 壞。部機主要做文書。
我搵到windows 個code但係搵唔到office個code。兩者都係砌機果陣電腦鋪裝,個windows code 貼左係度。d 野已經backup哂,我想換個底板同洗機但係驚裝唔返個office, 可以點做???
自己用就 淘個office 2019 算啦,你十年前都應該換啦⋯⋯

十年前應該win7吧⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GreyParrot 於 20-1-2021 14:38 發表

office幾多? 有方法搵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GreyParrot 於 2021-1-20 02:38 PM 發表

首先要睇番你個Office 版本, 2010 定 2013 或其他
Office 2010或以前:
最有機會係 MS Office Starter edition。 Starter 版就真係無key 亦唔需要key, 但就只得Word 及 Excel, 而且產品已經中止左, 已無官方下載方法。其他版本的話, 應該係無做過直接全預載既, 就算有都應該係部機既包裝內有俾埋個CD key 俾你, 你無左就真係無左。但如果部機仲用得, 可以上網搵工具睇番部機安裝條Key, 個人會用 Nirsoft 果隻, 請自行上網搜尋。

Office 2013:
如無意外係用左MS 戶口註冊方法, 你要先搵出你用黎註冊MS Office 既電郵戶口, 然後用戶口登入 www.office.com, 搵番入面你個授權, 入面就可以有安裝下載, 你可以用番黎安裝係同一部即使係重裝過Windows 既機。 但如果你唔知戶口登入資料, 就真係幫你唔到。就算你手上有條key都無用, 因為由依個版本開始Office 係認註冊戶口。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

原來係Office 03. 另外換底版對harddisk 有冇影響

引用:
原帖由 GreyParrot 於 2021-1-21 12:58 PM 發表

原來係Office 03. 另外換底版對harddisk 有冇影響
O2K3重裝應該啟動吾到...
舊hdd都慢同老化,做system揾自己苯柒

引用:
原帖由 PnPnL 於 2021-1-21 01:47 PM 發表

O2K3重裝應該啟動吾到...
舊hdd都慢同老化,做system揾自己苯柒
根本呢位開呢個tooic玩嘢多過嚟問嘢,係你哋咁得閒釆鳩佢,office 2003裝到個🖨 都未必印到嘢出來。

引用:
原帖由 leungmanman 於 21-1-2021 14:49 發表

根本呢位開呢個tooic玩嘢多過嚟問嘢,係你哋咁得閒釆鳩佢,office 2003裝到個🖨 都未必印到嘢出來。
office 2003安到入WIN10

補圖

附件

2k3.JPG(77.36 KB)

2021-1-21 04:29 PM

2k32.JPG(87.14 KB)

2k33.JPG(137.89 KB)

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-21 04:13 PM 發表

office 2003安到入WIN10

補圖
上年幫fd重裝都冇得啟動
反為XP仲比啟動

引用:
原帖由 PnPnL 於 21-1-2021 17:13 發表

上年幫fd重裝都冇得啟動
反為XP仲比啟動
我個2003就咁囉

附件

2k3.JPG(129.82 KB)

2021-1-21 05:55 PM

回覆 引用 TOP

office 無CODE就一定唔得呀. 除非你用非正常方法攞CODE. 既然係非正常, 咁就攞最新既2019, (正常方法就係緊要買個個啦)
WINDOWS ? 你部機好似好舊 (見你話用Office 2003), WINDOWS 唔會係XP掛 
如果係WINDOWS 7. 其實你可以直接裝WINDOWS 10 (用返舊KEY). 上microsoft download 個安裝檔. 用手指裝. (我一個月前試過windows 7 key, 仲可以裝windows 10).

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-1-21 02:49 PM 發表

得小小閒米hea回下咯
殘機搞Win10裝O2K3留番比"高人"玩..

回覆 引用 TOP

Win 10用返條key 可以裝, office2003 我諗你要用非正常方法了

回覆 引用 TOP

你都說出重點係用非正常方法安裝2003,既然要玩開心就開心盡佢喇,

回覆 引用 TOP

Office 2003 就算有key 都未必可以再啟動到, 無左都無所謂啦
唔打算買新既咪下載安裝免費既Office 軟件囉, 例如 LibreOffice/OpenOffice/WPS Office 等等
兼容度都高既
再唔係既直接開戶口用網上版Office, 例如 MS Office Web 或 Google Doc/Sheet 等等

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]