• 瀏覽: 3,842
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
無跟開電腦資訊,而家砌機想搵一塊耐用/能應付長時間負荷嘅主機板,好似公司啲PC咁長開長用3/5年都唔燒唔壞!
有無邊啲牌子/系列係應該長時間負荷嘅底板?請教

揾部server機囉

回覆 引用 TOP

主機板用晒固態電容(solid state capacitor)同PWM多相供電咪耐用,呢堆嘢越大堆越勁

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2162474

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
咪又係睇彩數及睇點用

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-18 07:59 PM 發表

無跟開電腦資訊,而家砌機想搵一塊耐用/能應付長時間負荷嘅主機板,好似公司啲PC咁長開長用3/5年都唔燒唔壞!
你能保証工作 環境每天在十度以下嗎? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-18 07:59 PM 發表

公司用機砌都煩,三幾年一般中/中低檔廠機都做到啦!

但屬黑仔類就難講...

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 18-1-2021 19:59 發表

通風就得,我有10年幾前abit都未死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2021-1-19 09:41 AM 發表

三幾年一般中/中低檔廠機都做到啦!
但屬黑仔類就難講...
無錯, 完全睇運及點用
我以前用塊生物星AMD底板行左5年7x24 做server 及BT 咪一樣係咁
唔覺得果塊平野底板有咩強化供電部件
所以齋講底板要"襟用"意義唔係好大
但如果攞黎插勁顯卡不停打大作既然我都唔敢保證無事

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

公司文書電腦耐用,因為公司好多時都係開住恆溫冷氣, 同埋唔會7x24小時長開!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-1-19 10:40 AM 發表

公司文書電腦耐用,因為公司好多時都係開住恆溫冷氣, 同埋唔會7x24小時長開!
吾一定,有d office users吾理,吾熄機架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-1-18 11:17 PM 發表

主機板用晒固態電容(solid state capacitor)同PWM多相供電咪耐用,呢堆嘢越大堆越勁

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2162474
其實呢個係謬誤嚟, 相多只係玩超頻有利, 要死, 是但一個相死都要死, youtube大把維修片, 多數死南橋或是但一個相

運氣大於一切!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-1-19 12:49 PM 發表

其實呢個係謬誤嚟, 相多只係玩超頻有利, 要死, 是但一個相死都要死, youtube大把維修片, 多數死南橋或是但一個相
多相電好處係多分工供電,底板供電組件無咁熱,穩定供應CPU電流,所以無咁易壞

2.多相供電有什麼好處?為什麼能提高供電能力?

首先多數人都有個誤解:每相供電會同時供電

一個供電週期是 360 度,假設是四相,則每相只需工作 360/4=90 度
                                         假設是兩相,則每相只需工作 360/2=180 度

四相 PWM 的波形圖

不管 MOSFET 輸出的電流量如何,脈衝寬度都不會改變,每一相會在一個時間周期內輪到一次

雖然在計算上會把每相的瓦數相加求得最大值,但實際上一個單位時間內,PWM 控制器僅會給一個 Driver 發出控制信號,其它未工作的相電則可以得到「休息」,最終實現穩定的電流

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-1-19 02:56 PM 發表

多相電好處係多分工供電,底板供電組件無咁熱,穩定供應CPU電流,所以無咁易壞

2.多相供電有什麼好處?為什麼能提高供電能力?

首先多數人都有個誤解:每相供電會同時供電

一個供電週期是 360 度,假設是四相,則每相只需工作 360/4=90 度
                                       ...
其實我覺得同現今CPU多核分工一樣道理,單一組件即使容量再大都不及分散組件容易出錯和損耗,而且提升單一組件相對成本及技術都要高,所以講到尾都係$問題...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]