• 瀏覽: 4,430
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
1般用洗咩理幾多相,IBM廠機,P4 3.0咁熱都未死仲用得

熱賣及精選
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-20 09:38 AM 發表

1般用洗咩理幾多相,IBM廠機,P4 3.0咁熱都未死仲用得
行OS/2呀?

引用:
原帖由 PnPnL 於 20-1-2021 10:06 發表

行OS/2呀?
xp, os2係486年代

回覆 引用 TOP

有無考慮你部機放在乾爽通風少灰塵的地方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-1-18 11:22 PM 發表

咪又係睇彩數及睇點用
同意,一費主板有咁多電子零件,其中一個出問題就。。。。

所有工廠製造的產品,雖然有QC監督,但每間廠都有自己的產品合格標準,當然要符合ISO的標準,例如95分到105分都算合格好出廠,咁啱你塊主板上的零件有幾個是95分的,咁就有幾會快壞好多。

舉例,電子零件裡面的電阻,就算同一批次,每枝都有少許誤差,但依然是合格產品。

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。

回覆 引用 TOP

唔好話襟唔襟用吖, 到時你又覺得唔夠用換晒部新啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-18 07:59 PM 發表

無跟開電腦資訊,而家砌機想搵一塊耐用/能應付長時間負荷嘅主機板,好似公司啲PC咁長開長用3/5年都唔燒唔壞!
有無邊啲牌子/系列係應該長時間負荷嘅底板?請教
https://www.supermicro.com/zh_tw/

回覆 引用 TOP

以下純屬個人意見

Asrock - 全線不耐用

Asus - 耐用既只有中價貨 (高階與低階比較多問題),BIOS最佳

Gigabyte - 全線硬件上OK,個別型號有機會出現奇特既軟bug,但一般而言係最穩陣,尤其係型號有DS字樣

MSI - 全線不耐用

其實咩主機板只要冇超過65C既heatspot,濕度低於80%,基本上長開用十年都唔會死
實際上散熱可以搞好但控制濕度唔容易,所以抗濕氣做得特別好既gigabyte係相對地難壞好多

一堆舊機粗用7年以上結果多數係死剩d gigabyte,其他板就算零件唔壞都被濕氣整殘左塊pcb

引用:
原帖由 unknownkw 於 2021-1-26 08:15 PM 發表

以下純屬個人意見

Asrock - 全線不耐用

Asus - 耐用既只有中價貨 (高階與低階比較多問題),BIOS最佳

Gigabyte - 全線硬件上OK,個別型號有機會出現奇特既軟bug,但一般而言係最穩陣,尤其係型號有DS字樣

MSI - 全線不耐用

其實咩主機板只要冇超過65C既heatspot,濕度低於80%,基本上長開用十年都唔 ...
我都同意技嘉的主機板較穩陣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]