• 瀏覽: 5,590
  • 回覆: 12
假設我有3個bool value 我想問點樣用if else if else statement做得哂2^3 =8個情況的結果出來?

唔使真係寫 大約講個流程比我知

thanks.

熱賣及精選
引用:
原帖由 YjgfkHJj 於 2021-1-17 11:55 PM 發表

寫埋比你又點話

bool b1 = true;
bool b2 = true;
bool b3 = true;
if(b1==true){
    if(b2==true){
        if(b3==true){
            //TTT
        }
        else{
            //TTF
        }
     ...
thx
其實我大致都係咁寫, if...else exclusive

但想知有無得簡化.
因為段野其實頭尾係重複一次做.

同埋我好似唔太了解elseif/else if 點用...

引用:
原帖由 form5 於 2021-1-19 09:01 PM 發表

easy
!!
死火 我唔明

主要我想知else if 點用, 同埋可唔可以用多過1次。。。

我理解
1. if {} only
if... 有可能做, 唔合條件唔做, 飛

if..... {}
else {}
if 同else 係exclusive, 一定會有D野做左出來
3 if...else if....else
if/else if/else , exclusive, 一定有野做左出來
問題係

if/else if x n / else
可唔可以咁用
同埋係唔係exclusive?

case 指switch...case?
但好多人唔建議用呢種

我有諗過將個3個bool value加哂佢
如果係3 TTT
如果係0 FFF
如果係2 // TTF/TFT/FTT
如果係1 // TFF/FFT/FTF

引用:
原帖由 alee001 於 2021-1-22 09:59 PM 發表

咁寫都會簡潔啲...Sub check()
Dim b1 As Boolean, b2 As Boolean, b3 As Boolean
b1 = True: b2 = False: b3 = False
Select Case b1 + b2 + b3
Case -3
MsgBox "TTT"
Case 0
MsgBox "FFF"
Case -2
MsgBox "TTF/T ...
程式語言真係隻隻唔同
我理解T應該係1 呢到係-1

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-25 12:45 AM 發表

-1 all bits turned on.

雖然我同意程式語言隻隻唔同.
其實成個POST都未有人答到我#11疑問...

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-25 01:11 PM 發表

#11是複合題, 問得唔清晰.

if  |  if else   |   if else if
是語言進化,
我會叫 test yes/no  |  binary branch  |  nested branches (structure, effectively case branches)
行interpreter一定得, 行compiler, 好早, 都已經可以nested ...
咁呢個組法
ifif
if
if
else
vs

if
else if
else if
else if
else

有無實際上分別?
如果我做到係每個if 都唔可能共同發生.

引用:
原帖由 kormer 於 2021-1-25 06:37 PM 發表

樓主係學生哥?正常學校編程科第二三四堂應該會教到if else啦。
都算係,老野學生

covid-19 關係,揾下野學

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-25 07:31 PM 發表

教唔教都一樣, 老實講, 我學校無教 else if / 甚至無教 else (或者有指出)
"if" 就有教, decision=if.., 很重要, 哦, 原來電腦識分、會執生...
"else"已經唔使"教", 一睇已經知道乜事.

else if, 化成case, 我懷疑不是「指定課程」!
case本身複雜過if, 不同層次, cpu instruction有 if,  ...
如果係CPU instruction 也應該只有if...else (jump或者唔jump)

else if 一般書都係用一次else if
我用咁多次...唔知得唔得

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-26 08:30 AM 發表

if 係 if, 內裡可以是jump不一定jump.
if else 係 2-branch.

(lang only)
else if 用一次只係自我限制. 紅字不是"if"嗎? 自然entitled再用else, else乜?  我要else if!

「我用咁多次...唔知得唔得」這是很奇怪、不貫徹的經驗,
都「咁多次」, 竟然「唔知」?  
你每一次 ...
用到......唔代表"語法"上係標準.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-26 10:03 AM 發表

考慮呢d, 已經偏向深入學術問題, 業界標準.
(唔關你事)

你連門口都未入, 基礎經驗仲未有.
初步完整一套, 你從來未到手.
唔想學壞手勢

引用:
原帖由 xianrenb 於 2021-1-26 12:38 PM 發表

樓主可能根本無看 20 樓的資料?
睇左
要再消化下

功課已交, 感謝各位良心指教~

熱門主題
相關主題
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]