• 瀏覽: 5,395
  • 回覆: 41
引用:
原帖由 alee001 於 2021-1-22 09:59 PM 發表

咁寫都會簡潔啲...Sub check()
Dim b1 As Boolean, b2 As Boolean, b3 As Boolean
b1 = True: b2 = False: b3 = False
Select Case b1 + b2 + b3
Case -3
MsgBox "TTT"
Case 0
MsgBox "FFF"
Case -2
MsgBox "TTF/T ...
程式語言真係隻隻唔同
我理解T應該係1 呢到係-1

熱賣及精選
js 真係差強人意,function expect 3 個 bool, 連最基本 input type 都吾識分,照俾你output, 啲bug 多到呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-1-24 03:40 PM 發表

程式語言真係隻隻唔同
我理解T應該係1 呢到係-1
-1 all bits turned on.

雖然我同意程式語言隻隻唔同.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-25 12:45 AM 發表

-1 all bits turned on.

雖然我同意程式語言隻隻唔同.
其實成個POST都未有人答到我#11疑問...

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-1-22 09:19 AM 發表

主要我想知else if 點用, 同埋可唔可以用多過1次。。。

我理解
1. if {} only
if... 有可能做, 唔合條件唔做, 飛

if..... {}
else {}
if 同else 係exclusive, 一定會有D野做左出來
3 if...else if....else
if/else if/else , exclusive, 一定有野做左出來
問題 ...
一般語言都差不多。
如在 JavaScript ,可參考:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Statements/if...else

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-1-25 09:40 AM 發表

其實成個POST都未有人答到我#11疑問...
#11是複合題, 問得唔清晰.

if  |  if else   |   if else if
是語言進化,
我會叫 test yes/no  |  binary branch  |  nested branches (structure, effectively case branches)
行interpreter一定得, 行compiler, 好早, 都已經可以nested....掛~

//可唔可以用多過1次
可以, 可能「咁都問?」, 況且只係抬頭句..... 所以無人直接答你.

case =/= switch...case
case 係 expression testing, 不順利, expression 計N次.
switch...case 係 value testing, expression 只計1次.

您標題寫「『小問題』『一個』 」

問起上來, 都不是.

回覆 引用 TOP

//同埋我好似唔太了解elseif/else if 點用...

咦?  我唔識.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-25 01:11 PM 發表

#11是複合題, 問得唔清晰.

if  |  if else   |   if else if
是語言進化,
我會叫 test yes/no  |  binary branch  |  nested branches (structure, effectively case branches)
行interpreter一定得, 行compiler, 好早, 都已經可以nested ...
咁呢個組法
ifif
if
if
else
vs

if
else if
else if
else if
else

有無實際上分別?
如果我做到係每個if 都唔可能共同發生.

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-1-25 03:31 PM 發表

咁呢個組法
ifif
if
if
else
vs

if
else if
else if
else if
else

有無實際上分別?
如果我做到係每個if 都唔可能共同發生.
Nested structure 當作圓圈套圓圈, 兩種寫法不是同心圓,
你一個偏北、一個偏南.

偏南的是獨立的Test case, 逐個做 ....... 你情況應該選這個.
可能 elseif 作為keyword是咁來的.  (elseif = case)

偏北的是, 是將幾個條件, 由全面都要求開始, 逐個放寬, 都是test case, 但一串條件是有關聯的. ("逐個放寬")
E.g. 選幾級人材, 用這個.

回覆 引用 TOP

樓主係學生哥?正常學校編程科第二三四堂應該會教到if else啦。

引用:
原帖由 kormer 於 2021-1-25 06:37 PM 發表

樓主係學生哥?正常學校編程科第二三四堂應該會教到if else啦。
教唔教都一樣, 老實講, 我學校無教 else if / 甚至無教 else (或者有指出)
"if" 就有教, decision=if.., 很重要, 哦, 原來電腦識分、會執生...
"else"已經唔使"教", 一睇已經知道乜事.

else if, 化成case, 我懷疑不是「指定課程」!
case本身複雜過if, 不同層次, cpu instruction有 if, 沒有case!

唯一特別, 可能、唔通樓主完全自修?
Walk-thru, 人腦"扮"電腦, 是重複很多次的習慣、手段.
樓主問的, 一walk-thru一次便很清楚.
所以網友只回應相關語言的特殊性、概念,  不走學校一套.

if
if
if
if
else
gives me a feel that the logic is loose, as these ifs may have overlapping conditions. A variable may be eligable to be in multiple ifs

But if i ise

if

else if
else if

else if
else

then i know for the given variable it can just go to one if it.

i feel safer writing this way personally

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kormer 於 2021-1-25 06:37 PM 發表

都算係,老野學生

covid-19 關係,揾下野學

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-25 07:31 PM 發表

教唔教都一樣, 老實講, 我學校無教 else if / 甚至無教 else (或者有指出)
"if" 就有教, decision=if.., 很重要, 哦, 原來電腦識分、會執生...
"else"已經唔使"教", 一睇已經知道乜事.

else if, 化成case, 我懷疑不是「指定課程」!
case本身複雜過if, 不同層次, cpu instruction有 if,  ...
如果係CPU instruction 也應該只有if...else (jump或者唔jump)

else if 一般書都係用一次else if
我用咁多次...唔知得唔得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]