• 瀏覽: 2,276
  • 回覆: 15
Hello 咁多位師兄, 小弟最近學緊VBA, 想問下大家日常工作有冇需要使用vba的情境, 可唔可以分享下, 小弟想練習試下寫o的真正工作上可用的vba code, thanks

熱賣及精選
引用:
原帖由 kongman 於 2021-1-17 02:24 PM 發表

Hello 咁多位師兄, 小弟最近學緊VBA, 想問下大家日常工作有冇需要使用vba的情境, 可唔可以分享下, 小弟想練習試下寫o的真正工作上可用的vba code, thanks
試下寫個印支票的vba.
輸入數字,自動轉成英文,比如

120,500.-

自動輸出:

One hundred twenty thousand and five hundred dollars only.

市面大把商用或職場VBA書籍學(抄)只怕冇機會實習...

thanks 師兄, 試寫緊

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2021-1-17 02:34 PM 發表

試下寫個印支票的vba.
輸入數字,自動轉成英文,比如

120,500.-

自動輸出:

One hundred twenty thousand and five hundred dollars only.

thanks 師兄, 試寫緊

引用:
原帖由 alee001 於 2021-1-17 03:06 PM 發表

市面大把商用或職場VBA書籍學(抄)只怕冇機會實習...
係啊, 識寫vba就好似 bonus, 識寫唔會加人工, 但係識寫會減輕工作量

引用:
原帖由 kongman 於 2021-1-17 03:32 PM 發表

係啊, 識寫vba就好似 bonus, 識寫唔會加人工, 但係識寫會減輕工作量
識寫會增加工作量先啱,同事有乜都叫你幫手寫、file唔work又搵你煩、唔識用嗰啲又要搵你教...

如果不斷咁重覆做某D EXCEL /WORD/ EMAIL/FILE, 有特定規律,  VBA 就可以用了。

我寫好多VBA 在工作上自用, 自動EMAIL/MOVE FILE/計數/填WORD FILE MAIL MATCH 果類, 識VBA等於有對無形之手幫你做野, 快好多(精準度都高,假設D CODE 沒錯)

好有用,尤其用excel處理一些repeating既報表或者做一些簡單既數據分析。

學左,你要用額外時間去寫公司野,無 OT。一自動化,人手自然減。到時你都無得做。有時間上下 AV  網打下 J 咪好囉。搞咁多野,人工咪又係同隔離位做普通野既同事加咁多。個 app 一有問題,幾十人追住你來鋤。 又要經常 update d code 。又係用你自己時間做。咪做 儍仔啦。百害無一利。我見過不少人最終做到無哂引咪又係唔撈。

除非你寫嚟自用唔駛同人share或畀其他人用咁就可以減輕(自己)工作量.,否則勸你咪用VBA寫公家嘢攞呢煩好過...

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2021-1-17 07:56 PM 發表

學左,你要用額外時間去寫公司野,無 OT。一自動化,人手自然減。到時你都無得做。有時間上下 AV  網打下 J 咪好囉。搞咁多野,人工咪又係同隔離位做普通野既同事加咁多。個 app 一有問題,幾十人追住你來鋤。 又要經常 update d code 。又係用你自己時間做。咪做 儍仔啦。百害無一利。我見過不少人最終做到無哂引咪又係唔撈。
我覺得唔好識比人知你識寫, 同埋唔好話人知,你用VBA處理D 野, 咁應該好好多

對上一次寫 vba 係用黎 connect Access insert data (老細叫我寫個 sample 比佢, 唔知佢用黎做乜)

再上次就係有一堆 item list, 寫個 vba 每個 item 上網 load 返相對既 image 出黎.

假如你做sdk 或者 library 俾人,先做COM 接口,再叫client 用vba 去control, 又方便,又容易

引用:
原帖由 QQL0102 於 2021-1-19 12:03 PM 發表

我覺得唔好識比人知你識寫, 同埋唔好話人知,你用VBA處理D 野, 咁應該好好多
d 人點會唔知呀? 個個都做到扒係度,唯獨你 click  2  下就坐係度。你老細會問你架麻。你點答? 呃唔到人架。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]