• 瀏覽: 3,918
  • 回覆: 21
我已經入bios將所有風扇教曬【靜音】mode,但係每次!開機後10分鐘內,風扇聲音會突然加大,點解?點搞?
list:i7 9700F、cooler master一體式水冷、case風扇有兩個

有資本才有選擇的自由。
熱賣及精選
熱就自然轉快D

引用:
原帖由 山下緊慎的樓奴 於 2021-1-16 04:11 PM 發表

我已經入bios將所有風扇教曬【靜音】mode,但係每次!開機後10分鐘內,風扇聲音會突然加大,點解?點搞?
list:i7 9700F、cooler master一體式水冷、case風扇有兩個
一體式水冷吾掂咯

引用:
原帖由 PnPnL 於 2021-1-16 08:19 PM 發表

一體式水冷吾掂咯
👌

有資本才有選擇的自由。
引用:
原帖由 山下緊慎的樓奴 於 2021-1-16 04:11 PM 發表

掉咗把風扇啊,有水冷重風乜扇? 水冷裝飾的?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-16 08:36 PM 發表

掉咗把風扇啊,有水冷重風乜扇? 水冷裝飾的?
即係話,靠水冷就ok?

有資本才有選擇的自由。
引用:

風扇嘈即是代表你部機散熱唔夠啦!

留意下自己部電腦擺放位置, 有沒有定期清潔除塵?

cpu水冷散熱排 最容易積聚塵埃而又洗唔去要留意!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-1-16 09:42 PM 發表

風扇嘈即是代表你部機散熱唔夠啦!

留意下自己部電腦擺放位置, 有沒有定期清潔除塵?

cpu水冷散熱排 最容易積聚塵埃而又洗唔去要留意!
你個解釋合理d

有資本才有選擇的自由。
擺放位置無通風處、無定期清理灰塵

有資本才有選擇的自由。
轉省電或者靜音mode

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 山下緊慎的樓奴 於 2021-1-16 11:38 PM 發表

擺放位置無通風處、無定期清理灰塵
請問你個水冷系幾風扇的?
如果系240風扇(2個風扇)或者以下有機會你粒CPU太熱唔夠散熱,所以風扇狂轉散熱。
用360水冷(3個風扇)會較穩陣D,我CPU 19900K用360水冷又靜散熱又夠。

引用:
原帖由 甜心癡癡糖 於 2021-1-17 12:12 PM 發表

請問你個水冷系幾風扇的?
如果系240風扇(2個風扇)或者以下有機會你粒CPU太熱唔夠散熱,所以風扇狂轉散熱。
用360水冷(3個風扇)會較穩陣D,我CPU 19900K用360水冷又靜散熱又夠。
多謝ching,又多左一個參考

有資本才有選擇的自由。
引用:

i7 9700f 改用貓頭鷹12s風謐已經壓制cpu散熱喇,平價一體水攞來搞吓笑可以的。

換返風冷!!!

9700F, 如BIOS預設開了MCE或之類的OC enchancement, 關了佢唔OC這粒u應該不太熱.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]