• 瀏覽: 2,671
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
話說n年冇用pc .執嘢發現了 一個25吋舊dell mon .係八年前到嘅mon, 就咁就走去買左部pc 番來用番。點之一插下去 發現 mon screen 雖然用到 但係泛黃。點解? 係咪mon 己壞?

話說n年前我用係冇事 當時用dvi 線。可惜而家呢部新pc 只有vga 或hdmi port 位駁mon.

熱賣及精選
vga呢D模擬制式係咁架啦,D針腳或者條線有問題咪出唔到某些訊號囉

哎呀 何解新電腦冇dvi port 卻有vga port

引用:
原帖由 3個不安的師兄 於 2021-1-7 08:16 PM 發表

哎呀 何解新電腦冇dvi port 卻有vga port
有 HDMI 轉 DVI 的轉插買的。

引用:
原帖由 3個不安的師兄 於 2021-1-7 06:23 PM 發表

話說n年冇用pc .執嘢發現了 一個25吋舊dell mon .係八年前到嘅mon, 就咁就走去買左部pc 番來用番。點之一插下去 發現 mon screen 雖然用到 但係泛黃。點解? 係咪mon 己壞?

話說n年前我用係冇事 當時用dvi 線。可惜而家呢部新pc 只有vga 或hdmi port 位駁mon.
你先諗辦法搵個有HDMI出口laptop嘅朋友幫你試下HDMI有冇黃, 睇下係咪個mon有事,同睇下條VGAcable嘅針腳有冇事先/換條線睇下有冇事。

引用:
原帖由 3個不安的師兄 於 2021-1-7 06:23 PM 發表

你個mon開機有冇Logo顯示?Logo白色正唔正常?

引用:

印象中Dell芒應該DP接口嗎?芒有dp頭就買dp轉hdmi adapter 或買條一邊是dp和另一邊是Hdmi Cable再試試

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-1-7 11:51 PM 發表

你先諗辦法搵個有HDMI出口laptop嘅朋友幫你試下HDMI有冇黃, 睇下係咪個mon有事,同睇下條VGAcable嘅針腳有冇事先/換條線睇下有冇事。
👍👍👍

最佳答案
先檢查條線
再用其他機轉線試左係咪隻Mon既問題

更何況DVI/HDMI/DP 純計數碼訊號係兼容既, 無果條線咪買個轉頭試就得。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-1-8 09:41 AM 發表

印象中Dell芒應該DP接口嗎?
Dell 出過咁多款Mon, 你又知果款得一種接口??

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-1-8 09:45 AM 發表

Dell 出過咁多款Mon, 你又知果款得一種接口??
當然好多款式五花八門,記得當年2008年代.我朋友有套咁上下的組合芒和主機全力支援dp,主機更沒有hdmi㖭(Dell當年亦全力支援Dp制式)或者流主看清楚會好啲囉。

再者有冇那25寸Dell型號資料提供一吓比大家研究研究?

thanks all, will update u guys .. too cold 黃屏睇住咸嘢先 出埋野先諗!

引用:
原帖由 3個不安的師兄 於 2021-1-8 01:10 PM 發表

thanks all, will update u guys .. too cold 黃屏睇住咸嘢先 出埋野先諗!
不用住用住先是題外話,想證實一吓隻8年前只芒有冇dp設備啫?

dp ? 係指dvi ?

hv dvi port

引用:
原帖由 3個不安的師兄 於 2021-1-8 03:25 PM 發表

dp ? 係指dvi ?

hv dvi port
得喇,無嘢講,,,,

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]