• 瀏覽: 1,151
  • 回覆: 6
請教各位,如果想砌一部以打機為主既電腦,需要什麼配置?
要多開(例如 玩仙境傳說 新世代 同時開10個人物)
畫面要流暢
電腦長開24小時
係邊度砌機比較有保證?
感謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 廚房有獅子 於 2021-1-3 10:54 PM 發表

請教各位,如果想砌一部以打機為主既電腦,需要什麼配置?
要多開(例如 玩仙境傳說 新世代 同時開10個人物)
畫面要流暢
電腦長開24小時
係邊度砌機比較有保證?
感謝
1 x (預訂) AMD Ryzen 7 5800X
價錢:$3,699

1 x MSI MAG B550M Mortar Micro-ATX
價錢:$1,080

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,590

1 x WD Black SN750 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,260

1 x (預訂) MSI GeForce RTX 3070 VENTUS 3X OC GDDR6
價錢:$4,699

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$929

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$399

1 x Be Quiet! Dark Rock 4 CPU Cooler
價錢:$549

總計: $14,205

未包 Windows! 砌機都係旺電 SE/JB or 黃金 3C 比較穩陣. 不過 5800X 同 3070 可能會缺貨同有炒價

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-1-3 11:22 PM 發表

1 x (預訂) AMD Ryzen 7 5800X
價錢:$3,699

1 x MSI MAG B550M Mortar Micro-ATX
價錢:$1,080

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,590

1 x WD Black SN750 1TB M.2 PC ...
感謝提供

另外我係電腦城見到份list ,如果呢個配置o 唔ok呢?

引用:
原帖由 廚房有獅子 於 2021-1-4 09:04 PM 發表

感謝提供

另外我係電腦城見到份list ,如果呢個配置o 唔ok呢?11976717
not ok.

引用:
原帖由 廚房有獅子 於 2021-1-4 09:04 PM 發表

感謝提供

另外我係電腦城見到份list ,如果呢個配置o 唔ok呢?11976717
勁水魚list囉,清舊貨。 Intel已經出左10代仲賣9代,張Display card RX 590 好大機會係礦卡

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-1-12 08:32 PM 發表

勁水魚list囉,清舊貨。 Intel已經出左10代仲賣9代,張Display card RX 590 好大機會係礦卡
even if the RX 590 is brand new, why?

WHY buy a card that is old and eat electricity for breakfast?

Very sad plan indeed.

引用:

感謝提供

另外我係電腦城見到份list ,如果呢個配置o 唔ok呢?
ANA? 開業30年?
行左30年高登都未聽過佢大名

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]