• 瀏覽: 1,064
  • 回覆: 11
今日唔小心插錯Clear CMOS,入唔到Bios,請問有方法解決嗎?謝

熱賣及精選
甩Ac電源,再移除cr2032電餅20分鐘再試試看

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-12-19 11:02 PM 發表

謝,去試試先。

無可能因為clear CMOS 而入不到BIOS, 你應該唔知攪咩攪壞左塊板,

clear CMOS 就是要還原出廠設定, 出廠設定不會入不到BIOS的

你還完番clear CMOS條jumper未呀?

流主可能已經潛水遠去,可能只有謎一般的答案。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-12-19 11:02 PM 發表

呢個方法係萬試萬靈的

題外話,個人電腦由1980年代開始普及到依家已經40年,但依然未發展去到一般DUMMIES遇到些少問題可以自行處理的程度....其實電腦硬件真係要來一次革命性改良,唔好搞咁多野駁來駁去

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-12-20 10:42 AM 發表

呢個方法係萬試萬靈的

題外話,個人電腦由1980年代開始普及到依家已經40年,但依然未發展去到一般DUMMIES遇到些少問題可以自行處理的程度....其實電腦硬件真係要來一次革命性改良,唔好搞咁多野駁來駁去
呢啲係電硬vip級別應有的基本技術和知識,我段估不會像某vip會員為粒值$4 CR2032電餅而大呼小叫囉。

最後跟C兄講移走電和拔走電線攪店,謝各位。

如果更新BIOS中途失敗就真係冇得救。

引用:
原帖由 Morningsky 於 20-12-2020 10:42 發表

呢個方法係萬試萬靈的

1早有1體ARM base電腦,簡單易用不過小眾玩意

引用:
原帖由 alee001 於 2020-12-22 03:02 PM 發表

如果更新BIOS中途失敗就真係冇得救。
如果底板支援直接插USB手指之後撳粒掣flash bios就無呢個問題,除非粒掣壞咗,唔係點刀可以flash到BIOS

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]