• 瀏覽: 2,562
  • 回覆: 17
因為PC很OLD想換新PC...

CPU
AMD Ryzen 5 3600
底板
GIGABYTE X570 GAMING X
SSD
Western Digital Black SN750 NVMe SSD 500GB (Without Heatsink)  WDS500G3X0C
顯示卡
GIGABYTE GeForce GTX 1650
RAM
如果買16GB X2,玩GAME時會不會LOAD快些和沒咁多LAG呢?
火COW 1000W <---不知什麼品牌較好和平
機箱<---不知什麼品牌較平,但要有安裝HDD的位置(因為有OLD 的
HDD)

還有如果給店舖砌機要多少錢..?(因為不知道砌機價格)(買野是在黃金)(預約7-8000元左右)
(可以打單機GAME,看影片,上網之類(不用超頻))

還有聽說WIN10很多問題....如果新機安裝返WIN7不知道行不行呢...?(而且我有些OLD GAME,不知WIN10相容性可不可以對應...)

熱賣及精選
引用:
原帖由 latfh8008 於 18-12-2020 02:36 發表

CPU
底板
SSD
Western Digital Black SN750 NVMe SSD 500GB (Without Heatsink)  WDS500G3X0C
顯示卡
RAM
如果買16GB X2, ...
砌機人工都係3幾百

win7唔支援新技術,過得到自己果關就冇問題

唔熟電腦既新機裝Win7 係玩自己
乖乖地用Win10 算罷
介面唔慣既咪裝Classic Shell

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 latfh8008 於 2020-12-18 02:36 AM 發表

CPU
底板
SSD
顯示卡
RAM
如果買16GB X2, ...
8000預算喎!

用 AMD 5600x + Gtx 3060Ti 都得啦! 2條8G 平平哋底板, 750w火牛 咪夠囉, 或者再平啲隻ssd +隻HDD⋯⋯

1650?
最少都1660s啦
唔使1000w,650至750w夠,除非預將來換卡
唔行win10行win7會出現其他問題,唔建議
最好加隻1,2T硬碟,SSD一瓜資料就無晒

條list怪到無倫頭大身細古靈精怪咁既?

引用:
原帖由 louie186 於 2020-12-18 12:32 PM 發表

1650?
最少都1660s啦
唔使1000w,650至750w夠,除非預將來換卡
唔行win10行win7會出現其他問題,唔建議
最好加隻1,2T硬碟,SSD一瓜資料就無晒
將來可能換顯示卡,怕不夠電,所以想買1000W 火COW...
因為我OLD PC有1TB WD黑HDD和WD   Ultrastar 2TB HDD ,想裝返以前HDD...
1660S是這個嗎...?
https://www.price.com.hk/product.php?p=431225

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-12-18 09:45 AM 發表

唔熟電腦既新機裝Win7 係玩自己
乖乖地用Win10 算罷
介面唔慣既咪裝Classic Shell
這樣...
WIN10是不是安裝最新版本較好...?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-18 12:17 PM 發表

8000預算喎!

用 AMD 5600x + Gtx 3060Ti 都得啦! 2條8G 平平哋底板, 750w火牛 咪夠囉, 或者再平啲隻ssd +隻HDD⋯⋯
我不用買很貴的AMD和顯示卡,RAM是2張16GB RAM....不是8GB 2張的...

引用:
原帖由 latfh8008 於 2020-12-18 08:09 PM 發表

我不用買很貴的AMD和顯示卡,RAM是2張16GB RAM....不是8GB 2張的...
但係你有8千預算喎,冇謂買低階,同埋 32G ram 係唔會快啲架!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-18 08:21 PM 發表

但係你有8千預算喎,冇謂買低階,同埋 32G ram 係唔會快啲架!
我怕我開好多野會用好多ram...或有時打機上網很LAG.....(因為我現在PC 8GB RAM 打機上網有時會LAG到動不到或有時說RAM不足...)

而已5600X和Gtx 3060Ti價格很貴....
https://www.price.com.hk/product.php?p=478598
https://www.price.com.hk/product.php?p=475159

引用:
原帖由 latfh8008 於 2020-12-18 09:11 PM 發表

我怕我開好多野會用好多ram...或有時打機上網很LAG.....(因為我現在PC 8GB RAM 打機上網有時會LAG到動不到或有時說RAM不足...)

而已5600X和Gtx 3060Ti價格很貴....
https://www.price.com.hk/product.php?p=478598
https://www.price.com.hk/product.php?p=475159
16g 夠用, 冇人同時開幾隻game

打機 就3060 啦, cpu 平D冇問題。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-18 09:24 PM 發表

16g 夠用, 冇人同時開幾隻game

打機 就3060 啦, cpu 平D冇問題。
好的,過幾天去黃金滙訊和正都看看和買..

引用:
原帖由 latfh8008 於 2020-12-18 07:40 PM 發表

將來可能換顯示卡,怕不夠電,所以想買1000W 火COW...
因為我OLD PC有1TB WD黑HDD和WD   Ultrastar 2TB HDD ,想裝返以前HDD...
1660S是這個嗎...?
https://www.price.com.hk/product.php?p=431225
yes
而家都係1660s同3060ti之爭
預算許可就3060ti
專業打機3080,3090但太貴

引用:
原帖由 latfh8008 於 2020-12-18 10:12 PM 發表

好的,過幾天去黃金滙訊和正都看看和買..
同埋你可以買4ram糟底版,遲下可以加。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]