• 瀏覽: 2,522
  • 回覆: 4
Hi,請問各位師兄,我公司係星期一上午(大概10:00至11:30)突然大部份電腦上網斷吓斷咁,包括內外網,但有少部份電腦&手機正常,到大約11:50就全部正常,今朝又發生以上情況了,請問發生了咩事同點解究?謝謝~~~

*全公司部15 desktop,有4部長期熄機,6部正常,5部有事,而有事嘅desktop都係固定嗰幾部。
*公司有部Firewall, 顯示8/12受過一次attack,唔知關唔事....
*有開DHCP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Wendel1981 於 2020-12-15 10:06 PM 發表

Hi,請問各位師兄,我公司係星期一上午(大概10:00至11:30)突然大部份電腦上網斷吓斷咁,包括內外網,但有少部份電腦&手機正常,到大約11:50就全部正常,今朝又發生以上情況了,請問發生了咩事同點解究?謝謝~~~

*全公司部15 desktop,有4部長期熄機,6部正常,5部有事,而有事嘅desktop都係固定嗰幾部。
*公司有部Firewall, 顯示8/12受過一次atta ...
上唔到網係正常,做工作就工作,就算有連線都唔可以,因為出面有上網下載不安全,不覺意做私人野,老闊會看到你在上網,所以公司安全,公司的網絡連線只是電郵傳送,內聯網可能有人公器私用,到玫駭客人侵的機會,巿此人的起好不同會此不安全的網站,被黑客利用,有電腦防火牘只是軟件,一般程況下,人事部不會批準員工的私人裝置進入公司網絡或公司的電腦不可以以外部電腦連接。所以Wi-Fi 般會出現密碼

嗰段時間咁啱老細撳錯掣, 唔好篤爆佢

有機會係switch 問題

之前睇過豬扒嘅Wi-Fi方案,佢哋有套嘢可以mon住啲Wi-Fi,我哋安全部唔係好識Wi-Fi都好易明白,仲識自動分析,有啲料到!師兄話用咗之後troubleshoot少咗九成,而家多咗時間吹水食T

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]