• 瀏覽: 3,161
  • 回覆: 19
用緊Plextor M6S 256GB, 用左差唔多四年, 衣加長期得30~50GB空間
想升級1TB NVME SSD
(底板用緊Asrock h170 performance/hyper)
請問有邊隻平平地($7~8XX)又唔太差既介紹?
我唔打機, 只係上下網, 睇下戲 唔洗太勁

http://imageshack.us/photo/my-images/853/imag0474q.jpg/
熱賣及精選
引用:
原帖由 ~kck~ 於 2020-12-7 01:49 PM 發表

用緊Plextor M6S 256GB, 用左差唔多四年, 衣加長期得30~50GB空間
(底板用緊Asrock h170 performance/hyper)
Kingston 1TB A2000 Series M.2 NVMe 3D NAND PCIe SSD 固態硬碟 SA2000M8/1000G  $824

WD 1TB Blue SSD SN550 M.2 2280 3D NAND WDS100T2B0C PCIe Gen3 x4 8Gb/s NVMe SSD固態硬碟  $820

Kingston 有 DRam 會好D

Plaxtol M9pGn+ 1tb$968

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-12-7 01:52 PM 發表

Kingston 1TB A2000 Series M.2 NVMe 3D NAND PCIe SSD 固態硬碟 SA2000M8/1000G  $824

WD 1TB Blue SSD SN550 M.2 2280 3D NAND WDS100T2B0C PCIe Gen3 x4 8Gb/s NVMe SSD固態硬碟  $820

Kingston 有 DRam 會好D
想另外請教一個問題,我自己買個heatsink,咁好多ssd佢本身晶片上塊貼紙,係咪唔可以撕會冇左保養?咁既情況點裝heatsink ?

http://imageshack.us/photo/my-images/853/imag0474q.jpg/
引用:
原帖由 ~kck~ 於 2020-12-7 06:36 PM 發表

想另外請教一個問題,我自己買個heatsink,咁好多ssd佢本身晶片上塊貼紙,係咪唔可以撕會冇左保養?咁既情況點裝heatsink ?
貼紙唔搣得架,會影響保養。唯有就咁貼上去,不過其實 heatsink 都可以唔用,唔會太熱。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-12-7 02:30 PM 發表

多謝回覆,
不過我唔洗高要求,平平地升級下部機,頂多幾年就ok

引用:
原帖由 ~kck~ 於 2020-12-7 06:36 PM 發表

本身無跟散熱, 就可以唔用

機箱本身的對流都夠散熱

借位問,本人未用過,如新買NVME SSD或2.5"SATA SSD返來,需要做設定嗎,如4k對齊、Bios裡設定等等…

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-12-9 02:03 PM 發表

借位問,本人未用過,如新買NVME SSD或2.5"SATA SSD返來,需要做設定嗎,如4k對齊、Bios裡設定等等…
你當它是一般hdd處理就可以不用4k對齊!

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-12-9 02:12 PM 發表

你當它是一般hdd處理就可以不用4k對齊!
我在網上睇到話需要做4k對齊,否則速度去唔到,唔知喺唔喺現在新既ssd唔需要做?

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-12-9 02:50 PM 發表

我在網上睇到話需要做4k對齊,否則速度去唔到,唔知喺唔喺現在新既ssd唔需要做?
你裝win7或10它會自動4k對齊的,我新裝及換落去很多機都未做過4k對齊

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-12-9 02:50 PM 發表

我剛由hdd轉ssd(c盤, win10), 格式化ssd已經自動4k對齊
除非你有特殊要求要再細分, 咁你就搵software再搞

[img][/img]
引用:
原帖由 ~kck~ 於 2020-12-7 01:49 PM 發表

唔打機, 只係上下網, 睇下戲要1t把諗

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-12-7 02:30 PM 發表

要求7-8百,你介紹9xx,真係膠手

引用:
原帖由 hingppt 於 2020-12-13 05:17 PM 發表

要求7-8百,你介紹9xx,真係膠手
咪捉字虱抽水住,set價錢買1tb m.2而沒有Ram Cache(係夠平的)係咪搵自己賓柒呢?退一級咪買Transcend 220s 1tb $855起碼有Cache先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]