• 瀏覽: 6,765
  • 回覆: 16
想問下依家仲有無56K上網?
因為屋企有小朋友,但太沉迷打機,唔想佢咁
所以寧願穩56K上網
龜速,佢打唔到就最好
多謝各位!

熱賣及精選
有點反智

依家 1000M 來緊, 仲有人用 100M & 56K  上網 ?

引用:
原帖由 tommychan93 於 2020-12-6 11:41 AM 發表

所以寧願穩56K上網
龜速,佢打唔到就最好
多謝各位!
建議你買儲值年卡加3G 手指加路由器,基本上普通上網係OK, 打機就可能有難度。
56k 唔知重有無,而且限制好多,不建議了。
另外,如果你現有router 可以set qos, 可以限佢個速度。
之前我都有3g套裝,但好快俾人買左,原來好多家長有呢個問題。你去search 二手買賣區,好似肥花。

引用:
原帖由 yamtw 於 2020-12-6 06:24 PM 發表

建議你買儲值年卡加3G 手指加路由器,基本上普通上網係OK, 打機就可能有難度。
56k 唔知重有無,而且限制好多,不建議了。
另外,如果你現有router 可以set qos, 可以限佢個速度。
之前我都有3g套裝,但好快俾人買左,原來好多家長有呢個問題。你去search 二手買賣區,好似肥花。
Thx ching
但因為佢係直接插lan線入modem,唔係Router
仲有無辦法?

引用:
原帖由 tommychan93 於 2020-12-6 06:43 PM 發表

Thx ching
但因為佢係直接插lan線入modem,唔係Router
仲有無辦法?
買個箱鎖住個modem, 唔俾佢直插入modem, 買唔到箱,就用電腦case,可以用鎖頭那些,放個modem 入去.. 佢無可能開到來用..

google search 下 "帶鎖貓modem線路盒"

另外買set 限速設備 (e.g. 3g router ) , 只容許佢用呢個.

引用:
原帖由 yamtw 於 2020-12-6 08:46 PM 發表

買個箱鎖住個modem, 唔俾佢直插入modem, 買唔到箱,就用電腦case,可以用鎖頭那些,放個modem 入去.. 佢無可能開到來用..

google search 下 "帶鎖貓modem線路盒"

另外買set 限速設備 (e.g. 3g router ) , 只容許佢用呢個.
請問ching 有無3G Router介紹?
Thanks

引用:
原帖由 tommychan93 於 2020-12-6 11:41 AM 發表

所以寧願穩56K上網
龜速,佢打唔到就最好
多謝各位!
router限速就系啦

引用:
原帖由 tommychan93 於 2020-12-6 09:23 PM 發表

請問ching 有無3G Router介紹?
Thanks
3g router, 求其一隻都得.

再唔係, 簡單D, 你買多隻可以限速的router, 連modem.

沒收手朋友手機算啦
為你再從再回到56k拔號上網年代? 你的腦進水了嗎?
就算給張無網絡的卡佢用,小朋友都會用wifi上網,你屋企唔給佢上wifi 外面都大把免費的,小朋友都醒過你啦

家有中三青少年學生,仍用老人手機,只能打電話,家中電腦、平板全部密碼,限制佢玩電腦平板時間,當然大人在家中都要以身作則,唔打機只通訊。俾佢做完嘢玩時大人亦可以襯時間玩。雖然小朋友好不滿有時會駁咀,但仍然慶幸無放開俾佢玩,會—直到佢自已大個無得管為止。

請唔好咁樣玩自己同埋個小朋友,
而家啲系統嘅背景更新隨時已經塞爆咗56k....
單一分頁獨佔咁樣用 56k 入呢個頁面已經要用 3.3分鐘, 完整載入需要 >30 分鐘
咁搞法同上唔到網冇分別... 仲要講而家好多嘢都要online
限制從來都唔係一個好方法, 好好地同小朋友傾下啦...

56K上網每個鐘要俾$2.x Pnet架喎,隨時貴過1000mb寬頻,要控制細路打機,你應該用另一種方法。

我是中國病毒
控制小朋友打機應該一般既router入面用app有樣叫家長乜乜可以set控制流量!

咪玩啦。邊會咁樣揾個56k整慢佢 = 上唔到網(咁不原cut左佢)。 玩你小朋友,又玩埋你自己。
正常應該係router裡面揾,家長監護模式,設定邊段時間唔俾上網等等.....

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]