• 瀏覽: 4,087
  • 回覆: 43
我C: 係SSD 用黎行WINDOWS , D: 係WD BLACK HDD
D: 主要用黎BT, 但發覺個HDD LOAD 野好慢,例如由D: 抄野去C: 只得4-5MB
我用磁碟掃瞄過,係正常, 亦都試過磁碟重組,但問題依然存在,
但用WD 個Data Lifeguard Diagnostic for Windows SCAN 過又正常
請問我D: 是否有問題?

熱賣及精選
引用:
原帖由 norman001 於 2020-12-3 11:22 PM 發表

我C: 係SSD 用黎行WINDOWS , D: 係WD BLACK HDD
D: 主要用黎BT, 但發覺個HDD LOAD 野好慢,例如由D: 抄野去C: 只得4-5MB
我用磁碟掃瞄過,係正常, 亦都試過磁碟重組,但問題依然存在,
但用WD 個Data Lifeguard Diagnostic for Windows SCAN 過又正常
請問我D: 是否有問題?
係, 隻碟已叫曬救命, 「我就來死啦!!」

你應該立即買過隻, 然後將所有資料轉移到新的硬碟, 其間隻碟暫時唔好通電

回覆 引用 TOP

HDD 有問題唔需要一定"死俾你睇"完全無反應
窒住窒住都已經係有問題

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

明白了,唔該哂兩位師兄,我今日會去買新hdd

我本身用wd black hdd, 但好似搵唔返wd black

請問wd ultrastar 同否同black 同級?
除左ultrastar, 仲有咩wd hdd 係耐用?

thanks

WD =/= 耐用

睇你用途係乜, 2T 以內可以直接考慮用SSD
否則建議買 Toshiba Enterprise 更抵保養更好

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

硬碟撞手神,同時買2隻同1形號,1隻2星期收皮換貨,另1隻行左過10000小時未死

回覆 引用 TOP

年幾大係咁上下...有時load隻game都要十幾分鐘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2020-12-4 08:26 AM 發表

明白了,唔該哂兩位師兄,我今日會去買新hdd

我本身用wd black hdd, 但好似搵唔返wd black

請問wd ultrastar 同否同black 同級?
除左ultrastar, 仲有咩wd hdd 係耐用?

thanks
唔好買WD, 我岩岩又係死了隻WD, 我都諗住轉用Toshiba

唔太大真係買SSD更好, 買兩隻不同牌子的SSD 行RAID 1

回覆 引用 TOP

單機RAID冇用,另1隻用來backup仲好

回覆 引用 TOP

WD
當年買內置外置都瀨嘢,
新內置Hdd抄完嘢做Backup就清理舊HDD重裝win,諗住backup咗再抄番過去,點知隻新Hdd…死咗!咩都冇晒,去到老連咁遠嘅保養公司檢查,換隻新嘅俾我有咩撚用!?
外置,買番嚟係壞嘅!又要出番去換,好彩近住家。
唉!唔會再買呢隻牌子。

回覆 引用 TOP

剛買了 Toshiba 2TB, $370, 舒服曬, 以後我都唔會再買WD

回覆 引用 TOP

其實如果講砌機量相信冇人會多得過廠機,大廠有QC同保固等數據,所以可以參考吓廠機多用乜牌子HD會比較好啲...

樓主,其實買隻新HDD駛你幾多錢呢?與其擔心倒不如索性買隻新的裝好佢過晒D料過去咪一勞永逸囉好簡單姐係嗎?

回覆 引用 TOP

識玩1定係買多隻做backup

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 2020-12-4 11:00 PM 發表

其實如果講砌機量相信冇人會多得過廠機,大廠有QC同保固等數據,所以可以參考吓廠機多用乜牌子HD會比較好啲...
廠機應該用seagate 多?

記得起好耐之前,seagate 和hitachi 好易死,仲有咩sound of the dead

我今日起中原買左隻wd ultrastar 6T HDD ,依家由舊HDD 抄FILE 去新HDD, 速度只有4mb/s

請問每次是否只抄一個file 會較好? 我試過同時間抄兩個file ,發覺抄抄下會停,同埋速度好似會慢好多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]