• 瀏覽: 2,383
  • 回覆: 17
我在網有人教測試電腦火牛有沒有壞,用螺絲批接觸底板內電源開關針腳,請問是否只接觸電源開關其中一支針腳既+或-?還是+和- 一齊接觸?謝。

熱賣及精選
引用:
原帖由 rayhkw 於 25-11-2020 15:31 發表

我在網有人教測試電腦火牛有沒有壞,用螺絲批接觸底板內電源開關針腳,請問是否只接觸電源開關其中一支針腳既+或-?還是+和- 一齊接觸?謝。
1齊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-25 03:31 PM 發表

土法鍊鋼,用萬字夾short第4&6pin風扇自動會起動。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-11-25 05:14 PM 發表

土法鍊鋼,用萬字夾short第4&6pin風扇自動會起動。
謝,我都懷疑我電腦機箱既開關掣喺壞,所以我都會用你提供既方法。

回覆 引用 TOP

最佳測試方法係將power制同reset制對調呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-25 03:31 PM 發表

咁測試係唔能証明火牛有冇壞,只係証明火牛可以開啓,負載測試才可確認有冇壞。

可以測試輸出電壓

有啲嘢明明以為可以得到嘅 但係始終都得唔到
有啲嘢喺千辛萬苦之後得到 又會覺得不外如是
與其係噉 倒不如擁有一份美麗嘅回憶
一個永恆嘅盼望 噉咪仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackwong717 於 2020-11-26 06:52 PM 發表

咁測試係唔能証明火牛有冇壞,只係証明火牛可以開啓,負載測試才可確認有冇壞。
個火牛喺跟部電腦用緊,突然有是開機冇反應,所以由開關掣和火牛測試有冇壞先,結果今日跟前2日C兄建議用萬字夾short第四和第六pin,發覺火牛啟動,煥然之喺底板或者CPU壞,CPU壞既機會比較細,謝謝。

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-26 07:09 PM 發表

個火牛喺跟部電腦用緊,突然有是開機冇反應,所以由開關掣和火牛測試有冇壞先,結果今日跟前2日C兄建議用萬字夾short第四和第六pin,發覺火牛啟動,煥然之喺底板或者CPU壞,CPU壞既機會比較細,謝謝。
咁試未證明係咪power制壊呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-26 07:09 PM 發表

去新高登買塊二手底板

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-27 11:48 AM 發表

去新高登買塊二手底板
都打算呢幾日去搵,請問在新高登買板時有冇得試塊板性能?Dcfever買安唔安全,因為在街上交收?謝

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-27 01:53 PM 發表

都打算呢幾日去搵,請問在新高登買板時有冇得試塊板性能?Dcfever買安唔安全,因為在街上交收?謝
新高登買, 一定可以當面試開機, 有部份舖頭可以當面入 WINDOWS,

任何不包試的買賣方法都不要試, 好大機會賣壞板俾你

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-27 01:55 PM 發表

新高登買, 一定可以當面試開機, 有部份舖頭可以當面入 WINDOWS,

任何不包試的買賣方法都不要試, 好大機會賣壞板俾你
謝謝,我好少買2手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-27 11:48 AM 發表

去新高登買塊二手底板
買2手板除新高登還有其它地方可搵到?

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-27 03:31 PM 發表

買2手板除新高登還有其它地方可搵到?
包試只有新高登, 淘x, dc 肥花那些都不包試

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]