• 瀏覽: 6,258
  • 回覆: 68
想砌部電腦主要係用來睇電影同睇相片,大約要幾錢啊?係咪注重係顯卡同個mon就得啊?
同埋想問砌機係咪點都唔會靚得過apple既mon?
謝謝

熱賣及精選
以現在款式來講任何電腦都夠做唔洗卡,芒靚唔靚因人而異個人喜好,apple個芒都係oem其他廠面板

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-11-24 10:06 PM 發表

以現在款式來講任何電腦都夠做唔洗卡,芒靚唔靚因人而異個人喜好,apple個芒都係oem其他廠面板
我周圍睇都搵唔到一個mon夠apple既舒服同靚,但買部imac就咁睇下片又好似好唔抵

引用:
原帖由 64820298 於 24-11-2020 23:15 發表

我周圍睇都搵唔到一個mon夠apple既舒服同靚,但買部imac就咁睇下片又好似好唔抵
所以因人而異囉,論spec有好多靚過apple

正如相機nikon定canon定sony靚,個人喜好囉

求其砌部機都做到啦, 顯卡都唔洗, 用內顯就可以, CPU 要買有內置的版本

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-11-24 11:17 PM 發表

所以因人而異囉,論spec有好多靚過apple

正如相機nikon定canon定sony靚,個人喜好囉
apple個mon睇落去成個玻璃面咁,好清好通透,但我出去行電腦城,4kmon或者5kmon都總係覺得有一層薄薄地既霧係度。係咪冇其他mon好似apple mon咁係玻璃面啊?

引用:
原帖由 64820298 於 2020-11-25 04:56 AM 發表

apple個mon睇落去成個玻璃面咁,好清好通透,但我出去行電腦城,4kmon或者5kmon都總係覺得有一層薄薄地既霧係度。係咪冇其他mon好似apple mon咁係玻璃面啊?
高階小小的Dell芒

引用:
原帖由 64820298 於 2020-11-24 09:40 PM 發表

想砌部電腦主要係用來睇電影同睇相片,大約要幾錢啊?係咪注重係顯卡同個mon就得啊?
同埋想問砌機係咪點都唔會靚得過apple既mon?
謝謝
其實唔洗太貴比較建議買廠機唔會太貴3000-5000元已經做哂。
蘋果MON都係LG同三星又唔可以話特別靚(個人見解)只係當年Retina技術出現有用Retina嘅真係細緻啲。
如果睇電影同相片想靚都要嗰檔案冇損失咁多細節先得。

普通睇片睇相唔係用平平 Android 盒仔已經得了麼

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 64820298 於 25-11-2020 04:56 發表

imac係咁,玻璃面反光唔係人人鍾意

同埋玻璃面唔=靚,只係外觀問題

直接買部PAD用apps睇好過,可以周圍睇.駁落電視又得.

比我就買妖米盒插大電視睇

引用:
原帖由 64820298 於 2020-11-25 04:56 AM 發表

Apple主要用LG面版,所以只係睇LG啲Mon得啦,另外層霧係防反光塗層,Apple吹開靜係玻璃面靚,因為防反光塗層要幾舊水,所以連呢幾舊水刀賺埋,PC友梗係唔肯啦.

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-11-25 07:09 AM 發表

高階小小的Dell芒
dell mon都係玻璃面?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]