• 瀏覽: 2,521
  • 回覆: 14
本人底板Asrock B150M Pro4,現還買得到新板嗎,如要買2手板邊到可搵到?只換底板其餘硬件不變,系統能夠動不需再裝driver嗎?謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-22 10:58 PM 發表

本人底板Asrock B150M Pro4,現還買得到新板嗎,如要買2手板邊到可搵到?只換底板其餘硬件不變,系統能夠動不需再裝driver嗎?謝
GIGABYTE 技嘉 GA-H110M-H H110,DDR-4,LGA 1151,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/BHK$399

旺角Jumbo 有新貨, 資料來自Jumbo

系統要全部重裝 windows

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-23 12:13 AM 發表

GIGABYTE 技嘉 GA-H110M-H H110,DDR-4,LGA 1151,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/BHK$399

旺角Jumbo 有新貨, 資料來自Jumbo

系統要全部重裝 windows
謝你回答,介紹比我既技嘉底板都可用得番我CPU、RAM嗎?假設搵到2手舊底板更換,可以唔需重裝window和driver嗎?

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-23 11:50 AM 發表

謝你回答,介紹比我既技嘉底板都可用得番我CPU、RAM嗎?假設搵到2手舊底板更換,可以唔需重裝window和driver嗎?
搵到完全一樣的底板, 先至唔洗重裝 windows, 而且犯不著因為driver 問題用二手,

chipset 接近的話是有機會唔洗重裝 windows, 重裝driver 才一兩分鐘的事

二手質素完全沒保證, 咁如果一個月後又壞, 你又再去換過底板?

CPU RAM 你要自己睇了, 我唔知你用咩, 技嘉那塊只得兩條RAM 槽, 你有四條的話就要放棄兩條

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-23 11:58 AM 發表

搵到完全一樣的底板, 先至唔洗重裝 windows, 而且犯不著因為driver 問題用二手,

chipset 接近的話是有機會唔洗重裝 windows, 重裝driver 才一兩分鐘的事

二手質素完全沒保證, 咁如果一個月後又壞, 你又再去換過底板?

CPU RAM 你要自己睇了, 我唔知你用咩, 技嘉那塊只得兩條RAM 槽, 你有四條的話就要放棄兩條
請問我舊底板既chipset跟技嘉底板分別很大嗎,請指教,我不太清楚。

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-23 01:53 PM 發表

請問我舊底板既chipset跟技嘉底板分別很大嗎,請指教,我不太清楚。
塊塊底板chipset都唔同
曾經有人響呢度話唔使重灌
但我覺得係運氣問題,正常換唔同型號底板多數要重灌

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-23 01:53 PM 發表

你預要重裝啦, B150 同 H110 已經是不同的東西, 雖然支援的CPU 群一樣,

都係果句, 不要為唔想重裝 windows 而買塊二手底板,

你浪費的時間與人力只會更多, 得不償失

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-23 02:42 PM 發表

你預要重裝啦, B150 同 H110 已經是不同的東西, 雖然支援的CPU 群一樣,

都係果句, 不要為唔想重裝 windows 而買塊二手底板,

你浪費的時間與人力只會更多, 得不償失
謝謝你的建議

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-22 10:58 PM 發表

可以試下淘寶睇下有無

引用:

係咪呢塊?
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8470399

引用:
原帖由 呼喚你002 於 2020-11-23 08:55 PM 發表

係咪呢塊?
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8470399
你提供這塊喺Pro4 V,而我個塊喺Pro4,但唔知喺唔喺都用得到?
我個塊:http://www.asrock.com/mb/Intel/B150M Pro4/index.tw.asp

引用:
原帖由 江湖義花貓 於 2020-11-23 08:13 PM 發表

可以試下淘寶睇下有無
我搵過要人仔158
4.0₤LlNXcNicvbT₤打кǎI👉_桃窇👈或點幾url鏈 https://m.tb.cn/h.44Uk7kz?sm=a6e621 至瀏覽er【華擎B150M-PRO4S B150M-HDS ddr4 支持5代6代】

引用:
原帖由 rayhkw 於 2020-11-23 09:31 PM 發表

你提供這塊喺Pro4 V,而我個塊喺Pro4,但唔知喺唔喺都用得到?
我個塊:http://www.asrock.com/mb/Intel/B150M%20Pro4/index.tw.asp
上網睇過,可以用!
兩塊板分別在於 Pro4 V 可以選用 1XM.2,網頁講,如果用上 1 X M.2,只可以用 4 X SATA 3

換底板洗唔洗重裝, 有以下情況:
1) 完全型號一樣: 唔洗
2) 同平台(Intel/AMD) 但唔同chipset : Win10 基本上唔洗, Win7 有70% 機會唔洗
3) 不同平台 : Win10 70% 機會唔洗, Win7 30~40% 機會唔洗

只要唔係1)情況, 就算真係唔洗重裝Windows, 都一樣有可能要重裝過配件driver, 例如 LAN chip。仲有係換完底板, 個Windows 基本上一定要重新啟用。

但其實我都同意盡量係可行情況下, 換完底板係重裝過哂Windows, 咁先保證唔會有問題。始終換底板唔重裝只靠Windows 自己更新所需內容, 係不比重新安裝咁安全。

用win10就綁定個MS帳戶先,到時用個帳戶啟用Windows

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]