• 瀏覽: 1,830
  • 回覆: 9
之我部電腦換左電池, 開機後畫面出現Floppy Disk(s) fail (40) - CMOS checksum error - Defaults loaded, 我在Standard CMOS Features將Drive A轉做None, 畫面立即轉黑, 見到電腦仲係運作緊,但冇畫面, 重新啟動後又係咁,求幫忙, thx

附件

IMG_20201120_223708.jpg(377.62 KB)

2020-11-20 11:37 PM

IMG_20201120_223743.jpg(329.47 KB)

IMG_20201120_223804.jpg(363.39 KB)

熱賣及精選
引用:
原帖由 燕狂天 於 2020-11-20 11:37 PM 發表

之我部電腦換左電池, 開機後畫面出現Floppy Disk(s) fail (40) - CMOS checksum error - Defaults loaded, 我在Standard CMOS Features將Drive A轉做None, 畫面立即轉黑, 見到電腦仲係運作緊,但冇畫面, 重新啟動後又係咁,求幫忙, thx
Reset CMOS, 底板說明書有講, 拿支螺絲批短路了指定的Jumper 就可以

引用:
原帖由 燕狂天 於 2020-11-20 11:37 PM 發表

1. 有冇揀番hdd boot 機.

2. 最重要有冇 save cmos 先 reboot

driver A 1.44呢個關咗佢

就算唔關 floopy 都無理由會死機, 係CMOS data 亂左, reset CMOS 可解決

引用:
原帖由 nhldp 於 2020-11-21 11:57 PM 發表

driver A 1.44呢個關咗佢
試過唔得,重新啟動又係黑畫面,但電腦運作緊

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-20 11:45 PM 發表

Reset CMOS, 底板說明書有講, 拿支螺絲批短路了指定的Jumper 就可以
請問邊粒先係?上網睇在電池隔離,又好似冇

附件

IMG_20201122_103139.jpg(447.68 KB)

2020-11-22 10:37 AM

每次都要拎電池出來,再裝番開機先有畫面出現,cmos模式點試都唔得,我就按F1進入window7,點知出現以下畫面?
後來又來過,按F1再按F8可進入安全模式

附件

IMG_20201121_194512.jpg(375.35 KB)

2020-11-22 10:48 AM

有沒有安裝顯示卡試?

引用:
原帖由 燕狂天 於 2020-11-22 10:31 AM 發表

試過唔得,重新啟動又係黑畫面,但電腦運作緊
1.load default
2.disable 1.44
3.boot seq 選wd hdd最先, F10 save boot 機.
4.花屏可能driver問題或者display card問題多,我沒記錯的話,mcp68應該系有內置顯卡嘅,你可以試試拔了獨立顯卡(有的話).

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]