• 瀏覽: 6,103
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
如題

熱賣及精選
係幾難架,學 python 囉,易好多。

不過學識一種語言已夠用了,除非你要黎搵食,咁就要學番多幾種。

不過趨勢在不久的將來,會有語言自動翻譯器。即係可以python 自動同你轉成C語言,正唔正呢?

c 難在乜 library  都無, array 連 length 屬性都無。要自已寫。其他同別的語言差唔多,唔會特別難。之後又有 c++。 c++ 又分 .net manage code , 其 pointer  寫法,用法, 又和 native c++  不同。  所以,最好學 c#  先。

乜都唔識就走去學 c 。好易令正常人痴線。時有新聞報導有人成部電腦掟落街,掟菜刀落街,同無源無故斬人,呢d 應該就係學寫 c  既後果。我學 c  時,成日 compile 唔到,出 無數咁多 errors,都打碎過幾個 keyboard, 有時會踢到個機箱凹哂。

感謝各C兄分享,感覺電腦程式真係博大精深,不可思議.

睇你用佢嚟做乜啦。好似hello world咁都唔會難得去邊。而程式又分好多類型,有啲類型可能用其他語言會較適合。

引用:
原帖由 粉紅仔 於 2020-11-18 06:45 PM 發表

如題
不難, 因為現在是2020, 不是1972.

通街都係 sample code, lib, framework, etc, 肯花時間看, 不難學.

係幾難架,學python囉,易好多。不過學識一種語言已夠用了,除非你要黎搵食,咁就要學番多幾種。不過趨勢在不久的將來,會有語言自動翻譯器。即係可以python自動同你轉成C語言,正唔正呢?

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-11-18 08:04 PM 發表

乜都唔識就走去學 c 。好易令正常人痴線。時有新聞報導有人成部電腦掟落街,掟菜刀落街,同無源無故斬人,呢d 應該就係學寫 c  既後果。我學 c  時,成日 compile 唔到,出 無數咁多 errors,都打碎過幾個 keyboard, 有時會踢到個機箱凹哂。
其實c兄之前其中一個學科係C語言?

只要肯勤力,冇乜系難嘅吧

C語言唔算難,只要記得用法就得

引用:
原帖由 kormer 於 2020-11-18 08:35 PM 發表

睇你用佢嚟做乜啦。好似hello world咁都唔會難得去邊。而程式又分好多類型,有啲類型可能用其他語言會較適合。
如果連hello world都覺得難,咁唔建議學

引用:
原帖由 粉紅仔 於 2020-11-18 06:45 PM 發表

如題

https://www.youtube.com/watch?v=u6kM2lkrGQk&ab_channel=What'sAI

咁最易學應該係VBA...

引用:
原帖由 余詠詩 於 2020-11-19 10:56 AM 發表

如果連hello world都覺得難,咁唔建議學
記得學校考試C語言的時候,覺得大部分都好易ga。呢啲小程式我會將佢歸類去hello world的介別。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]