• 瀏覽: 6,366
  • 回覆: 35
公司兩部老舊電腦,每日入window、登入很慢、很煩人,只用來做少量工作,所以想不關機,
反正老機,壞了便換機。

長開不關機,對電腦壽命損害其實有幾大?

熱賣及精選
全世界好多server都全年無休咁不停工作,壞唔壞都要睇你好唔好彩

人品好機品自然好

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-11-4 04:33 PM 發表

人品好機品自然好
呢個係題外話,相信這個級別的Member呢啲咁㗎問題段估自己可以處理到和控制到(掉咗佢)洗唔洗特登開個topic問呢啲嘛,,,,

回覆 引用 TOP

公司機咪由得佢長開囉
尤其是廠機

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

要用就要用,長開咪長開囉,但要做好備份

回覆 引用 TOP

老爺機長開小心火燭,電器嘢最好熄咗佢啦

屋企部電腦當然要長關

回覆 引用 TOP

原則上24/7長開冇問題,問題係電費同多塵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2020-11-4 05:22 PM 發表

老爺機長開小心火燭,電器嘢最好熄咗佢啦
如果就咁長開足以火燭,依個世界無人會再用電腦及無公司會出

真係導致火燭既一定有其他情況原因

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
當然最好熄咗佢啦,珍惜電器,珍惜地球。

況且,比你老細見到你返工無所事事,你仲大禍。

有好少少野搞,無咁悶同時亦可以作下狀做野
,老細比人工都條氣順小小。

回覆 引用 TOP

每天開工開一次收工關一次, 電腦都很耐用, 閒閒地用5年以上, 好運隨時10年都不壞.
收工關了它有一晚休息, 其實冇壞.

電腦開着有損耗的, 不過很慢很輕微.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-11-4 03:35 PM 發表

公司兩部老舊電腦,每日入window、登入很慢、很煩人,只用來做少量工作,所以想不關機,
反正老機,壞了便換機。

長開不關機,對電腦壽命損害其實有幾大?
可以的, 因為會進入省電模式, 自動關畫面或硬碟等。

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮🐥

◉超覺醒方法:  https://drive.google.com/open?id=1ZzDkklv7CTGvKDvIjQsGSqMDSZ-CcBmn  ൽ

▶️🐥🐣✨🌏🌟

回覆 引用 TOP

其實我好怕有D人不斷危言聳聽話長開電腦/用某跑車牛會引致火燭

香港賣所有行貨電器/火牛基本上需要符合幾高要求既安全法例, 有問題既或用得耐會著火既無乜可能可以容許你係市面賣

廠機就更加會高要求, 因為佢既貨要出去全球, 而因應唔同地方有唔同既法例要求, 只會自行將自己標準收得更緊以配合可以應對所有要求。 否則一出事俾人告事少, 入左有機會係引起集體訴訟,  要賠天文數字先事大

99% 火牛, 不論任何火牛, 設計上都必須係要預7x24x365 咁長開。你唔用熄左佢養住就另一件事。

你話要環保用少D電所以用完熄左佢, 我覺得起碼仲講得過去及合理

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]