• 瀏覽: 6,446
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-11-4 04:33 PM 發表

人品好機品自然好
有深深的體會

熱賣及精選
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-5 11:28 AM 發表

Agree x 2
在下以前做Data Center,
過萬尺中心都唔知幾多百台機長開,
仲有MainFrame,
怕火燭不如怕電磁波/幅射可能仲實際...
但如果長開,就有機會被入侵
https://www.hk01.com/社會新聞/179546/

例如家中router, 唔用時,會不會熄?
定還是一直長開?

USB手指,在電視熄了後,以及在電視非使用USB手指時,
USB手指都會隨時發出閃光,證明就算關了電視,
原來等於無關,因為晚上熄燈後,
也看見USB手指,間唔中會閃光就知。

好不好拔除電視機後的USB手指?
USB長期拔在電視後,會不會縮短其壽命?

如果手提電腦,有插卡位,長期插卡,又會不會縮
盒插卡的壽命?

其實應該都無關係的。

唔通家居關電視後,順手關埋拖板的電源?
公司關電腦後,順手關埋拖板的電源,可以省電費:

https://www.youtube.com/watch?v=d8W-pxmBekw

其實,有些底部會發出紅光的滑鼠,
由於太耐用,可以用到2020年,
新底板在電腦關機後,滑鼠底部竟然發出紅光,
無得熄,會不會縮短滑鼠的壽命? 
其實都不需要理會,最多只會增加電費。

其實大多數係潮濕和積塵和成日踢和跌或撞或拍打或震蘯,
就容易壞。

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮🐥

◉超覺醒方法:  https://drive.google.com/open?id=1ZzDkklv7CTGvKDvIjQsGSqMDSZ-CcBmn  ൽ

▶️🐥🐣✨🌏🌟
引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2020-11-4 05:22 PM 發表

老爺機長開小心火燭,電器嘢最好熄咗佢啦
死喇!樓梯燈長開會火足、升降機長開會火足、雪櫃長開又會火足...?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-11-4 03:35 PM 發表

公司兩部老舊電腦,每日入window、登入很慢、很煩人,只用來做少量工作,所以想不關機,
反正老機,壞了便換機。

長開不關機,對電腦壽命損害其實有幾大?
不如擔心吓電力公司24小時運作會唔會爆炸,11kva郊外高壓電纜會唔會無啦啦火燭

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-11-4 03:35 PM 發表

公司兩部老舊電腦,每日入window、登入很慢、很煩人,只用來做少量工作,所以想不關機,
反正老機,壞了便換機。

無關係,其實應該係你部電腦用啲咩底板和硬碟,loading大才有影響

舊時用asrock s939板10年長開都未死

引用:

反正老機,壞了便換機。

電腦長開都會加快零件損耗,不過另一方面可以減少關機儲存設定岀錯嘅機會,同時可以避免因天氣潮濕而引致短路。而最大壞處是電腦會變成吸塵機,每隔半年必須進行一次大掃除,否則散熱能力下降,導致運作變慢甚至hang機。

樓主可以用睡眠來熄機,再開十零秒就用得.

二三年后  不關機無問題   關機會打不開

儘管我不喜歡,我還是會好好照顧他們
收工熄機啦, 不要浪費能源, 底板電容有壽命, 長開當然會快點壞啦

引用:

反正老機,壞了便換機。

有D人話大, 有D人話細, 但我個人經驗黎講
關機好過唔關, 重點係你唔關機, 唔RESTART
部機一路RUN, 你其實唔知佢BACKGROUND RUN緊幾多野
但關機就肯定RUN得好少, 斷電更加係乜都唔RUN
公司機除非係不能斷電, 否則我都一定會關機
如果一直唔關機, 佢RUN的東西只會不斷增加
因為你唔會去個BACKGROUND到關佢RUN緊乜野程式
而且你睇到都唔一定會知邊D程式可以關閉,
慢慢地部機會不知名地變慢......
我公司部機入職開始用到而家我都唔覺得有明顯問題
但我同事成日都話慢, LOAD唔到, 我就日日都關機
我公司係2系I3, WIN7, 我同事係2係I5 WIN7

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-11-4 04:13 PM 發表

全世界好多server都全年無休咁不停工作,壞唔壞都要睇你好唔好彩
人地有人長年做MAINTAINANCE, 做BACKUP,
做TROUBLE SHOOT
事實上成日都會壞只係佢地唔一定會影響表面工作
或者係極快速咁擺平....壞唔壞唔一定係好唔好彩
好多時只係自自然然就會發生....

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-11-5 12:11 PM 發表

其實我好怕有D人不斷危言聳聽話長開電腦/用某跑車牛會引致火燭

香港賣所有行貨電器/火牛基本上需要符合幾高要求既安全法例, 有問題既或用得耐會著火既無乜可能可以容許你係市面賣

廠機就更加會高要求, 因為佢既貨要出去全球, 而因應唔同地方有唔同既法例要求, 只會自行將自己標準收得更緊以配合可以應對所有要求。 否則一出事俾人告事少, 入左有機會係引起集體訴訟,   ...
火牛唔清塵有機會積咗嚿大嘅塵,塵若果是導電可燃物有機會產生靜電,亦有機會令火線及N線焊接點接觸不良引致電弧,便會燒著火牛嚿塵,繼而燒著旁邊可燃物。

火牛唔清塵有機會積咗嚿大嘅塵,塵若果是導電可燃物有機會產生靜電,亦有機會令火線及N線焊接點接觸不良引致電弧,便會燒著火牛嚿塵,繼而燒著旁邊可燃物。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]