• 瀏覽: 2,515
  • 回覆: 12
前日換SSD,懷疑搞到HDD,間中有"搭....搭...."地響.
用某軟件看到,居然出現07警告
重開一次還是有
打算搬返D資料出,搬走左200G左右,用軟件睇返,佢又正常返.

所以想問下,需不需要換新HDD?
另問,07是否不會有資料損毀?(我之前另一個HDD試過C5,大部資料損毀)

另外附一張07由警告轉正常的照片.

附件

C7.png(729.34 KB)

2020-10-24 04:42 AM

C7由警告轉正常的照片

熱賣及精選
尋道錯誤會視牌子而定,唔係bad sector就唔使驚

用官方軟件check, 例如死雞用seatools

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-10-24 09:44 AM 發表

用官方軟件check, 例如死雞用seatools
請問下知不知東芝那個軟件叫什麼名字.
去佢官網找了很久(可能不識搵),找不到哪裡可以下載的軟件.

引用:
原帖由 louie186 於 2020-10-24 09:38 AM 發表

尋道錯誤會視牌子而定,唔係bad sector就唔使驚
我那個是東芝,不知怕不怕

would be helpful to see the full log.

seek error 最好唔好用啦, 個磁頭臂出了問題

仲有保?

引用:
原帖由 68934 於 2020-10-26 04:33 PM 發表

仲有保?
有保
但代理CHECK完話沒有問題
所以我都不知呢塊HDD應不應該再用...

引用:
原帖由 天天一笑 於 2020-11-2 02:09 PM 發表

有保
但代理CHECK完話沒有問題
所以我都不知呢塊HDD應不應該再用...
只用黎裝無謂野死左唔可惜果D

例如用黎BT, 裝咸片等(後者如果你有儲存癮另計)

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
用來做第2backup

只能這樣做了,用來裝不太重要的東西

我有隻死雞有18000個bad sector但係pass到seatools long test

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]