• 瀏覽: 4,636
  • 回覆: 30
大家好!
我部機係用win 7
我部機資料
CPU: i5 3470
底板: gigabyte b75m HD3
RAM:16GB DDR3 1600(8GB X2)
SSD: 1TB SSD
HD: 1TB 2013年
電源: Cooler Master GXII PRO 550W 80Plus 銅牌火牛
顯卡: ASUS GT1030 2GB
機相:2013年買的類似以下咁

========================
最近係STEAM到打機,玩咩都好似卡卡地,仲要中畫面都出事
有冇大神可以幫忙改良一下小弟部舊機可以打GAME順返
原本我想砌部新機,但我部機仲未壞,唔想浪費
想請問各位舊機既底板可否支援到呢加新既顯卡?
同埋火牛要唔要換埋?
求大神幫忙升級

謝謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 lam5292005 於 2020-10-21 11:24 PM 發表

大家好!
我部機係用win 7
我部機資料
電源: Cooler Master GXII PRO 550W 80Plus 銅牌火牛
機相:2013年買的類似以下咁 ...
打機你用低階 1030, 你當然不能期望做到什麼啦,

最少都買 GTX 1660 super 起步啦,

底板可以用返, 火牛唔洗換

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-10-21 11:32 PM 發表

打機你用低階 1030, 你當然不能期望做到什麼啦,

最少都買 GTX 1660 super 起步啦,

底板可以用返, 火牛唔洗換
如果我想轉到2060 SUPER / 2070 SUPER 得唔得?
係唔係要換左機相同火牛先用到?
我見張顯卡都好大張
因為我諗如果換張顯卡不如換張長遠小小既卡,到時轉新機都唔洗再換張顯卡又西多次錢

引用:
原帖由 lam5292005 於 2020-10-21 11:41 PM 發表

如果我想轉到2060 SUPER / 2070 SUPER 得唔得?
我見張顯卡都好大張
因為我諗如果換張顯卡不如換張長遠小小既卡,到時轉新機都唔洗再換張顯卡又西多次錢 ...
都係建議用千零蚊買張 1660 Super 算啦, 都夠打下機. 2060/2070 Super 就唔建議啦, 因為3000系卡已經出左, 同埋你好大機會要換火牛. 就算買3000系, 你粒U都未必推得盡. 不如等一次過先升級

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lam5292005 於 2020-10-21 11:41 PM 發表

我見張顯卡都好大張
因為我諗如果換張顯卡不如換張長遠小小既卡,到時轉新機都唔洗再換張顯卡又西多次錢 ...
2060 super 需要最少550W電源, 你隻牛緊緊足夠, 可以買,

長度真係要度位, 度下由背板到機箱前端有多少CM空位, 對比返張卡的長度,

張卡短過這個長度先好買, 將來的事, 將來先算, 顯示卡好快淘汰, 想將來不太實際

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-10-22 12:16 AM 發表

2060 super 需要最少550W電源, 你隻牛緊緊足夠, 可以買,

長度真係要度位, 度下由背板到機箱前端有多少CM空位, 對比返張卡的長度,

張卡短過這個長度先好買, 將來的事, 將來先算, 顯示卡好快淘汰, 想將來不太實際 ...
好既師兄,因為我想轉張中間價錢既卡,見1660sup都要2000,不如比多一千換個快既顯卡以後唔洗又追住買

引用:
原帖由 lam5292005 於 2020-10-22 12:23 AM 發表

好既師兄,因為我想轉張中間價錢既卡,見1660sup都要2000,不如比多一千換個快既顯卡以後唔洗又追住買
ASUS GTX 2060 要 $2600 左右, 多六百, 其實我覺得如果夠預算就上 2060 啦, 都係差六百

我建議用短卡, 因為你機箱個 harddisk 位無得拆, 會頂住長卡

https://www.asus.com/hk-en/Graphics-Cards/TUF-RTX2060-O6G-GAMING/

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-10-22 12:29 AM 發表

ASUS GTX 2060 要 $2600 左右, 多六百, 其實我覺得如果夠預算就上 2060 啦, 都係差六百

我建議用短卡, 因為你機箱個 harddisk 位無得拆, 會頂住長卡

https://www.asus.com/hk-en/Graphics-Cards/TUF-RTX2060-O6G-GAMING/ ...
THX師兄,我搵呢款短款卡兩風就夠

引用:
原帖由 lam5292005 於 2020-10-22 12:33 AM 發表

THX師兄,我搵呢款短款卡兩風就夠
另外講開, 我又想叉遠D講, 好多人話CPU 推不到某某顯示卡,

例如你粒 i5-3470, 用 2060S, 一定會比 1660S 效能高很多,

這樣, 就不能說 i5-3470 推不到 2060S

除非 你用1660S 與 2060S 幾乎同分, 這樣CPU「推不動」的說法才能成立,

但現今的GAME, 如果你正正常常一粒四核CPU, 都好少會出現「推不動」的情況

我都用緊i5-3470
個機箱內籠同你差唔多
上年年尾換左張1660S
自己搵尺度放到幾長o既卡
揀張啱size o既雙風扇卡

講真, 只要是用DDR4的四核CPU, 玩現在的GAME都不會有問題, 不用浪費錢換,

如果用DDR3 或者只有雙核, 咁就無得講, 梗要換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lam5292005 於 2020-10-21 11:24 PM 發表

大家好!
我部機係用win 7
我部機資料
機相:2013年買的類似以下咁 ...
A, 淨換GPU
B, 換i7 CPU + GPU
C, RAM, 板, CPU, GPU 全換新, 差唔多新機一部.
D, 買過部新.

引用:
原帖由 6seven 於 2020-10-23 12:40 AM 發表

A, 淨換GPU
B, 換i7 CPU + GPU
C, RAM, 板, CPU, GPU 全換新, 差唔多新機一部.
D, 買過部新.
謝謝師兄意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~x~x~ 於 2020-10-22 10:37 PM 發表

我都用緊i5-3470
個機箱內籠同你差唔多
上年年尾換左張1660S
自己搵尺度放到幾長o既卡
揀張啱size o既雙風扇卡
好,我去換個張display 卡,希望打機冇呢加咁

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]